Pleje af børns hud

Pas på barnets hud i vinterkulden

Vinterens kolde vejr er et barsk bekendtskab for børns bløde og sarte hud. Hjælp dit barn med, at komme igennem vinteren med den bløde hud intakt.

Af Henriette Rosenthal Muld

Sunde børn er ude at lege året rundt i al salgs vejr. Vi pakker dem ind i flyverdragt og varme støvler, men uanset hvilken hue vi trækker ned over ørerne på ungerne, er der altid et par dejlige runde kinder der titter frem. Bløde og lækre er disse barnekinder, men desværre også en gang imellem ru og tørre. Hvis vi tænker efter, oplever mange af os, at vores egen hud kræver en hel del mere pleje, når vinterens tørre luft og frostgrader sætter ind. Børns hud er tyndere end voksnes, og er derfor endnu mere sensibel, i forhold til omgivelsernes påvirkning i form af kulde, blæst og frost.

Sart hud

Der findes mange forskellige årsager til, at børn har sart og tør hud, men fælles for de fleste, gør vinteren sjældent noget godt i forhold til hudproblemerne. Tværtimod. Vinterluften er ofte mere tør både ude og inde og det mærkes hurtigt på børnenes hud, som reagerer hurtigere end voksnes lidt tykkere hud. Vi skruer op for varmen, når vi er indendørs og har samtidig sørget for en god tæt isolering hvilket i samklang bevirker, at vores indeklima giver tør og irriteret børnehud. Det er synd, for det kan være utroligt generende. Barnet virker måske bare lidt utidigt, og er ikke selv klar over hvor irritationen kommer fra, men det kan være kløe og ubehag fra tør hud, som barnet har svært ved at definere og udtrykke til de voksne. Der må creme til!

Fed creme til tør hud

Der skal en ordenlige portion god fedtcreme til, at holde huden beskyttet mod vinterens blæst. Når frosten sætter ind, er det vigtigt, at cremen vi vælger, at smøre ungerne ind i, har et højt indhold af gode fedstoffer, og ikke indeholder vand, som bare øger risikoen for frostskader på den sarte hud. Der findes et stort udvalg af fedcremer på apotekerne og i Supermarkederne, så det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i. Gå målrettet efter en creme med lavt vandindhold gerne uden parfume. Hvis man ydermere vælger en creme mærket med et eller flere af de anerkendte miljømærker, der fortæller at man her står med en creme i hånden, som ikke indeholder nogle af de skadelige og hormonforstyrrende stoffer, er man på den helt sikre side. Gør det til en hyggelig del af morgens ritualer, at efter tandbørstning skal vi lige have smurt creme på, så huden kan holde til dagens strabadser på legepladsen.

Fra tør hud til eksem

Nogle fødes med en mere sart hud end andre, og med tendens til eksem. Har man sådan et barn er det ekstra vigtigt, at holde sig for øje, at en let lotion ikke rækker. Her er det kun en fedtcreme med et ekstra højt fedtindhold, der virker beroligende på huden, og som en decideret barriere mod vinterens blæst og kulde.

Gode råd

Hvis dit barn er disponeret for at have tør hud, er der ingen grund til at gøre det værre. Her er nogle enkle råd, som gør det lettere at hjælpe barnet godt på vej mod en hel og fin hud vinteren igennem.

Vælg fedtcreme der er mærket med et af de anderkendte miljømærker

Køb creme uden parfume, da parfume kan virke allergifremkaldende. Parfume er ikke tilladt i miljømærkede produkter til børn

Undgå overdreven vask med vand og sæbe. Vælg sæbe med en hudvenlig ph-værdi

Dup huden tør, i stedet for at gnide den tør

Luft ud og skru ned for varmen

Tør hud kan også komme indefra. Sørg for at barnet drikker rigeligt.