Plej dit parforhold

Plej dit parforhold

I småbørnsfamilier er tosomhed, middage i stearinlysets skær og lange samtaleaftener ikke hverdag, snarere tværtimod, det er en sjælden luksus der skal planlægges.

Af Dea Larsen

Når to mennesker mødes og bliver forelskede, synes alt i verdenen rosenrødt. Vi har kun øje for hinanden, vi er blinde og døve overfor omverdenen. Vi fokuserer på alt det positive, og bruger al vores fritid og energi på hinanden. Vi er nemlig i forelskelsens fase, og her er vi i stor udstrækning blinde for alt andet end hinanden. Men så snart den første forelske har lagt sig, og kærligheden er vokset i takt med antallet af familiemedlemmer, begynder vores fokus at flytte sig. Vi føler pludselig trang til den frihed vi havde dengang vi var alene, vi vil ud i verdenen og opleve noget nyt, vi vil være mere sammen med vores venner og bekendte, og vi vil igen dyrke egne interesser.

Planlæg kærestedage

Med små børn i huset, er der ikke længere tid og mentalt overskud til flettede fingre og lange aftener med dybe samtaler om livet og hinanden. Nu skal aftenerne bruges på tøjvask, pligter og planlægning, og weekenderne drukner let i indkøb, rengøring og familiebesøg. Mange parforhold møder deres første krise, når der kommer børn, så er tiden til hinanden knap og kommer som oftest i sidste række. Men en god idé kunne være at aftale faste kærestedage. Det kunne f.eks. være hver en fast hverdag i ugen, hvor bedsteforældrene henter børnene og tager den med hjem, så mor og far får en friaften alene. Disse friaftener kan man så vælge at bruge på en biograftur, en lang gåtur hånd i hånd, en hjemmelavet middag med en god hyggelig snak i stearinlysets skær, at se en god film sammen i sofaen mens man nusser lidt og/eller måske bare nyder et glas rødvin sammen. En friaften hver uge eller en gang om måneden, gør underværker for parforholdet. For her er der rig mulighed for at kommunikere med hinanden, og gerne om andre emner end børn og hverdagens pligter.  Når børnene så er blevet lidt større, kan man vælge at tage en romantisk weekendtur og få fyldt energidepoterne op, eller at være kulturelle sammen. Alt det vi havde masser af tid og lyst til dengang vi kun var to.

Fritid hver for sig

Da vi mødte hinanden blev vi forelskede i hinandens personligheder, og de egenskaber og interesser vi hver især havde. Det er selvfølgeligt vigtigt at vi bibeholder de interesser og venskaber, men hvis man tidligere havde en interesse der krævede træning hver dag i ugen. Burde vi nu vurdere hvor meget tid der går fra familielivet, og overveje om det nu er muligt at nøjes med en enkelt træningsdag eller to om ugen. De første mange år som børnefamilie er præget af mange praktiske opgaver, og børnene skal hentes og bringes til sport og der skal læses lektier og besøges legekammerater, og det efterlader meget sparsom fritid til mor og far. Præcis dette kan være kimen til utallige uoverensstemmelser i småbørnsfamilier. Måske synes mor at far har meget mere fritid til egne interesser eller pleje af venskaber end hende, eller omvendt. I sådanne situationer er det jo svært at fordele sol og vind lige, så kig derfor på jeres familie og hinanden og se om der kan ændres på de daglige mønstre. Så hverken mor og far føler at de står alene med ansvaret for familiens hverdag og pligter, men at begge føler at de er en del af et fællesskab og bidrager lige til familien.