Pas på huden i vinterkulden

De kolde måneder med blæst, regn og frost udtørrer huden.

Hvordan behandler jeg tør hud?

Fugtighedscreme er en effektiv behandling af tør hud. Vælg en fugtighedscreme med højt fedtindhold (> 20 %), og uden parfume, som du kan reagere allergisk mod. Bruges en eller evt. flere gange dagligt.

Vintertørre læber

Ligesom ansigtet kræver læberne også ekstra beskyttelse mod kulden. Vælg gerne en læbepomade med et højt fedtindhold.

Antallet af børn som får børneeksem er stigende

Omkring 20 % af alle børn, der bliver født i Danmark, udvikler børneeksem. I 1960 var tallet 3 %, så antallet af børn med børneeksem er i kraftig stigning.

Børneeksem er en arvelig hudsygdom, som giver tendens til tør, kløende hud og perioder med eksem.

Der er ikke kun en enkelt årsag til børneeksem, og der eksisterer ingen mirakelkur. Men man kan minimere risikoen for at sygdommen blusser op ved at smøre barnets hud dagligt med fugtighedscreme, hvilket er en meget vigtig del af behandlingen af børneeksem og hurtigt behandle ifølge lægens anvisninger, hvis eksemet blusser op.

Ved at bruge fugtighedscreme, tilføjes de fedtstoffer, som huden ikke selv kan danne. Ved at smøre barnets hud flere gange daglig med fed fugtighedscreme kan man forebygge, at huden tørrer ud og klør, og dermed nedsætte antallet af udbrud.

Kulde og tørt indeklima

Grunden til, at mange oplever tør og skadet hud i vintermånederne, er kombinationen af den bidende kulde udenfor og den tørre radiatorvarme indenfor.

Spis huden sund

Man kan spise sig til sundere hud. De sunde umættede fedtsyrer som. eksempelvis omega-3 fedtsyrer, er gavnlige for huden. De hjælper næringsstofferne med at passere ind i cellerne. Omega-3 fedtsyrer findes i fødevarer som laks, valnødder, tofu, hørfrøolie, malet hørfrø, raps- og olivenolie.

Vidste du at:

At huden er med et overfladeareal på ca. 1,5 m2 et af vores største organer

At huden udgør ca. 15 % af legemsvægten

At huden skaffer os information om omgivelserne gennem små nerveender, som registrerer berøring, tryk, varme, kulde og smerte

Vælg en fed creme til tør vinterhud

Jo mindre vand i cremen, jo bedre. Vælg en creme med lavt vandindhold gerne uden parfume, til at holde huden beskyttet mod vinterens blæst. En creme med højt indhold af gode fedstoffer, og som ikke indeholder vand, minimerer risikoen for frostskader på den sarte hud. Hvis man ydermere vælger en creme mærket med et eller flere af de anerkendte miljømærker, der fortæller at man her står med en creme i hånden, som ikke indeholder nogle af de skadelige og hormonforstyrrende stoffer, er man på den helt sikre side.

 Babycreme er ikke til daglig brug

Når du læser på en babylotion, kan du få indtryk af, at babyer skal smøres ind i creme dagligt. Men det er slet ikke nødvendigt – og slet ikke godt for den sarte hud

Børn har slet ikke brug for de samme mængder kosmetiske produkter som eksempelvis sæbe og shampoo, som voksne har.

Produkterne kan nemlig udtørre og irritere huden, og de kan indeholde parfume, som giver risiko for allergi.

Til daglig er det nok at vaske din baby med lunkent vand og undgå at tilsætte sæbe eller olie til vandet. Derfor behøver du normalt heller ikke at bruge cremer eller olier på babyens hud efter badet.

Synes du, din baby har tør hud, så tal med lægen eller sundhedsplejersken om det.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

 

Kilder: Sundhed.dk, Astma-Allergi Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Helsenyt, DR.