Påske…

Påske, er for mange en kærkommen anledning til at samle familien til en hyggelig påskefrokost. Det er også en af forårets skønne weekender, som strækkes lidt længere af helligdagene.

Hvad er påske egentligt for en størrelse?

Påsken regnes som kristendommens vigtigste højtid og var i sin oprindelse den jødiske fest pesach, hvor jøderne fejrer deres udfrielse af Egypten. For kristne er det imidlertid højtiden, hvor Jesus soningsdød og hans opstandelse fejres.

Hvornår er det påske og hvorfor er det ikke samme dato år efter år?

Påskedag falder altid på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det vil sige, at påskedag kan variere fra den 22. marts til den 25. april.

Fastelavn, St. Bededag, Kristi Himmelfart og pinsen retter sig ind efter påsken og falder derfor også forskelligt fra år til år.

påske kylling

Påskeæg – hvad har kyllinger og æg at gøre med påsken?

I gamle dage var det et sikkert forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen. Æg er forårsmad, som også symboliserer opstandelsen. Der er derfor pynter vi med æg og kyllinger til påske.

Vi dekorerer gerne vores påskeæg og det er en gammel skik. Tidligere bar man en påskekurv med æg til kirke påskesøndag og fik præsten til at velsigne sine æg. Mange steder gik der sport i at dekorere æggene smukkest og bære den smukkeste påskekurv til kirken.

Se påskesolen danse

I gamle dage var det skik at stå tidligt op påskemorgen for at se påskesolen danse i glæde over, at Jesus var stået op fra de døde. I Danmark er traditionen er blevet rykket til pinse, måske fordi det er lysere der.

påske frokost

Påskefrokost med familie og venner

I Danmark er der en stærk tradition for at samles om spisebordet til en hyggelig påskefrokost.

Det er ofte traditionelle påskeretter som lam, æg, laks, sild der sættes på bordet, og skylles ned med den særlige påskeøl og snaps.

Vi er også ret vilde med chokolade og i påskedagene bliver der da også spist meget af det i Danmark – oftest i form af påskeæg i ren chokolade, marcipanæg eller chokoladekurve.

Æggeløb

Efter indtagelsen af en gedigen påskefrokost kan både store og små få rørt benene i et æggeløb

I skal bruge:

  • Masser af påskeæg
  • En ske pr. deltager

Her stiller hele familien op på en række med en ske i hånden og et påskeæg på skeen. Så gælder det om at gå/løbe hen til et mål uden at tabe ægget. Hvis man vil have lidt større udfordring, kan man bruge venstre hånd, hvis man er højrehåndet eller omvendt. Prøv at lægge æg på jorden, som I så skal gå udenom i slalom hen til målet. Hvis I er ude i skoven, kan I lave en bane uden for stien, så bliver det et forhindringsløb.

Påskeæg, gækkebreve og andre påsketraditioner

I påsken er der tradition for at give hinanden chokoladepåskeæg, chokoladekurve eller påskeblomster – på påskeliljer, vintergækker eller krokus. Traditionen med at give påskeæg er forbundet med gækkebrevet, der går helt tilbage til 1600-tallet. Ideen med gækkebrevet er, at kan man gætte afsenderen af brevet, skal man have en gave af afsenderen, mens man modsat skal give en gave til afsenderen, hvis man ikke gætter personen. Og denne gave var og er traditionelt et påskeæg.

hjemmelavet påskepynt

Malede æg – hjemmelavet påskepynt

Saml børnene om bordet og hjælp hinanden med at lave fint påskepynt af malede æg.

Ægget pustes tomt for indhold ved, at der prikkes et lille hul i begge ender. Derefter dekoreres det tomme æg, som hænges op eller bruges som bordpynt.

Læs vores artikel her om kreative ideer til hjemmelavet påskepynt her.

Påskeharen

At påskeharen kommer med påskeæg til børnene, er en tradition der stammer fra Tyskland.

Først i begyndelsen af 1900-årene hoppede den over grænsen i Sønderjylland.

Påskeharen gemmer æggene i gærder, i bede eller under buske, og så skal børnene finde de æg, som “haren” har efterladt.

Kilder: Kristendom.dk, Folkekirken.dk, Visitdenmark.dk, historie-online.dk