Overvægtige børn april

Overvægtige børn

Overvægtige børn døjer ofte med mange andre problemer end rent fysiske. Ofte har overvægtige børn et lavere selvværd end jævnaldrende, og dagligdagen kan være fyldt med konflikter.

Mange overvægtige børn møder svære udfordringer hver eneste dag. Foruden de rent fysiske problemer, kan drillerier og i mobning også være uheldige faste elementer i hverdagen for mange overvægtige børn. Som forælder har du ansvaret for du ikke ender med overvægtige børn. Her i artiklen kan du læse om konsekvenserne af at være en del af gruppen “overvægtige børn”, og få redskaber til at tage hånd om problemet.

Har du overvægtige børn? Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn er en af de overvægtige børn, handler det først og fremmest om at du kigger på dit barn. Synes du at dit barn er mere rund end han eller hun burde være, kan det måske være en god idé at tjekke dit barns BMI. Du udregner et BMI ved at dividere højden i meter med vægten i kilo gange vægten i kilo (Højde(m)/vægt (kg)2). Husk dog at nogle børn er mere muskuløse eller kraftigere bygget end andre, og dit barn ligger derfor måske over den normale BMI, uden at være overvægtig. Spørg eventuelt sundhedsplejersken eller lægen, hvis du er i tvivl om du har overvægtige børn.

Fra sunde til overvægtige børn? Helt grundlæggende skyldes overvægt og fedme at der ikke er balance mellem energiindtaget og energiforbruget. Man spiser altså mere, end man forbrænder. Sociale, psykologiske og arvelige faktorer kan dog også påvirke balancen. Har du overvægtige børn er det derfor vigtigt, at du taler med dem, og spørger ind til eventuelle problemer. Det er ikke længere en selvfølge, at alle børn får rørt sig hver dag. Mange børn bliver kørt til og fra skole, institution eller fritidsaktiviteter, og der findes mange attraktive alternativer til fysisk leg; eksempelvis TV og computerspil. Den inaktivitet er farlig på længere sigt, både fordi den kan medvirke til udviklingen af overvægtige børn, men også fordi inaktivitet i højere grad medfører en risiko for at udvikle en række livsstilssygdomme. At se TV og spille computerspil hører til de mest populære fritidsaktiviteter blandt danske børn, og for mange er det grunden til at de stort set ikke får bevæget sig i hverdagen. Samtidig er det ofte tilfældet at børnene, imens de ser tv eller spiller computer, spiser mere fedt og sødt end når de ikke sidder ved skærmen. Hold derfor gerne øje med hvor meget tid dit barn bruger foran skærmen, og også gerne hvad han eller hun spiser imens.

For meget sukker? Fire ud af fem børn har i dag et sukkerindtag, som ligger over det anbefalede niveau på højst ti procent af det samlede energiindtag. Sukker er “tomme kalorier”, og dermed tager det pladsen for den sunde mad, og bidrager uheldigt til energiregnskabet. Undgå sukker, og undgå overvægtige børn. Kostens energitæthed har betydning for om man udvikler overvægt. Fedt og sukker bidrager til en stor energitæthed, og det betyder, at man ved at spise samme mængde får spist flere kalorier, når fedt- og sukkerindholdet et højt. Frugt og især grønt kan mindske energitætheden i kosten. Har du overvægtige børn, så giv dem altid mulighed for at stille småsulten i sunde snacks, som frugt og grøntsager.

Konsekvenser af overvægt i barndommen? Jo ældre dine overvægtige børn er, des større er risikoen for, at overvægt også bliver et problem i deres tid som voksne. Det betyder bl.a., at risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2 diabetes samt problemer med bevægeapparatet, er forhøjet.

Forskning inden for overvægt og fedme hos børn, har vist at visse overvægtsrelaterede komplikationer kan findes allerede i barndommen og den tidlige ungdom. Derudover er der en række psykosociale komplikationer forbundet med det at være et overvægtigt barn. Overvægtige børn kan blandt andet opleve isolering, manglende social tilpasning og mobning. Det kan føre til trøstespisning eller tilbagetrækning fra aktiviteter der kræver fysisk udfoldelse. Der er derfor mange gode grunde til, at hjælpe dine overvægtige børn. Som forælder oplever mange skyldfølelse og skam over at have overvægtige børn, og føler ikke at de har gjort det godt nok. Fokuser dog ikke på det du ikke har gjort og se i stedet fremad på det, du kan gøre.

Kilde viivaa.dk