Ondt i ørerne

Undertryk og væske i mellemøret giver ofte ulidelige smerter, og koster nattesøvn i mange familier. Smerterne er slemme, og man lærer at sætte dette spørgsmål øverst på listen, når ens barn ikke er helt på toppen: Kan det være ørerne?

Vi har talt med Malene Mygind-Elmann, der er mor til to piger på 5 og 11 år. Begge har haft problemer med ørerne, siden de var små, men af forskellige årsager.

Af Bonnie Jensen

Emmas forløb har været som de fleste kender det. Hun havde mange omgange mellemørebetændelse, og vi havde en lille pige, der sov rigtig dårligt med mange opvågninger om natten – og som hørte dårligt. Så vi kæmpede en brav kamp med at udligne tryk i hendes ører, så
hun havde færre smerter – og det virkede ret godt.

Lægerne valgte at lægge dræn, fordi det opstod så hyppigt, og vi ikke rigtigt kunne blive ved på den måde. Hun havde virkelig meget væske i begge ører, så hun var næsten helt døv. Der var hun lige knap to år gammel.

Terapeutisk tryk

Otovent er en medicinsk testet specialballon der kommer med et næsestykke med rundt hoved og hul igennem, som ballonen sættes ned over. Ved at holde næsestykket tæt mod det ene næsebor og lukke med en finger for det andet, blæses ballonen op til appelsinstørrelse,
så der skabes et terapeutisk tryk. Her er altså tale om en enkel, risikofri og børnevenlig metode mod væske og undertryk i mellemøret.

Undertryk i ørerne

Hun har ikke haft mellemørebetændelse siden, men hun har kæmpet en del med undertryk i ørerne, og her har vi fortsat med Otovent, hver gang hun havde symptomer på smerter eller dårlig hørelse (eller fik konstateret rødmen ved lægen). For nyligt blev hun erklæret helt rask, hører perfekt og er helt afsluttet.

Emma har været meget svær at lure, når den var gal, fordi ørebørn som oftest ikke kender andet. Det har været hendes normal. Så vi har måtte opdage det gennem hendes humør, opmærksomhed og overskud, og det kan jo være mange ting. Så
nogle gange er der gået længe, før vi har fanget den, fortæller hun.

– Sophia kom til skade i vuggestuen, ca. 1 år gammel, hvor hendes trommehinde sprang. Den voksede forkert sammen, og for at gøre den mere smidig og afhjælpe smerterne i hendes øre, så har vi brugt Otovent ballonen næsten dagligt i rigtig mange år. Når hun har været ude og bade, har vi også brugt den, fordi hun fik smerter af det.

Hun har gennem årene løbende haft sprunget trommehinden flere gange igen pga. den første skade og sårbarhed, og hver gang har vi brugt ballonen efter vejledning fra lægerne, når trommehinden var helet igen. Den har lindret hende utroligt meget, når undertryk og væske drillede hende og gav hende smerter, slutter hun.

Medicinsk ballon mod væske og undertryk

Væske i mellemøret kan godt aftage af sig selv, og derfor anbefaler mange læger, at man venter i mindst tre måneder inden man lægger dræn i øret på barnet. I denne ventetid kan man jo med fordel selv forsøge sig frem med Otovent-metoden og håbe på, at en operation bliver unødvendig.

Får du ondt i ørerne, når du flyver?

De fleste kender fornemmelsen af trykken i ørerne fra en flyvetur, eller når man dykker. Det handler om at udligne trykket i mellemøret, og her er Otovent en kæmpe hjælp, hvis det er svært, at få det til at sige ”klik”. Både børn og voksne kan benytte den smarte næseballon ved flyveture eller dykning.

Kilde: Sundhed.dk, oerenaesehalsspecialisten.dk og Grenaa-Klinik.dk