Økologi, sundhed, motion og lidt af hvert…

Friske økologiske fødevarer

Når du køber økologisk mad, er du med til at skabe bedre dyrevelfærd, mere natur og passe godt på vores miljø. Økologisk landbrug er derfor både til gavn for os og for fremtidige generationer.

Fem gode grunde til at vælge økologi:

  1. Du får mad uden rester af sprøjtegift
  2. Du får mad med mere smag
  3. Økologiske dyr har bedre leveforhold
  4. Økologi er godt for vores grundvand
  5. Bevar en rig og ren natur

Kilde: Økologisk Landsforening

Brug kroppen

I en hverdag, som for flere og flere af os omfatter timevis af stillesiddende eller stillestående arbejde, er det vigtigt at benytte alle muligheder for at bruge og bevæge kroppen.

Den officielle anbefaling er, at voksne bevæger sig mindst 30 minutter om dagen, og at børn bevæger sig mindst 60 minutter om dagen. Du skal bevæge dig så hurtigt, at du bliver forpustet. Du bør også dyrke rigtig motion, hvor pulsen kommer op og sveden pibler frem, mindst 20 minutter to gange om ugen for voksne, mindst 30 minutter tre gange om ugen for børn.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Hvor meget frugt og grønt skal vores børn spise?

Børn fra 4-10 år bør spise 300-500 g frugt og grønt om dagen. Børn over 10 år bør spise 600 g frugt og grønt om dagen. Mindst halvdelen skal være grønsager. Vælg gerne de grove grønsager som rodfrugter, bælgfrugter og kål. Børn kopierer ofte forældrenes madvaner. Så hvis du ikke spiser grønsager, gør dine børn det sikkert heller ikke.

Børns smagssans skal udvikles hen ad vejen. Det er derfor vigtigt at give børn masser af smagsprøver på forskellige grønsager. Lad dem smage uden at tvinge dem til at spise op, når de prøver noget nyt.

Kilde: Hjerteforeningen

Parfumeallergi?

En undersøgelse som er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Neutral viser, at vi er mange, der har fået noget galt i halsen med hensyn til parfumeallergi. Her er fire misforståelser om parfumeallergi.

  • Parfumeallergi kan kureres

FALSK: 40 % af danskerne tror, at parfumeallergi kan kureres, hvis man undgår de produkter, der har fremkaldt reaktionen. Men der findes ingen kur, hvis man først er ramt af parfumeallergi.

  • Naturlige og økologiske produkter fremkalder ikke allergi

FALSK: Hver fjerde dansker tror, at man kan reducere risikoen for parfumeallergi ved at bruge naturlige og økologiske produkter. Men parfumeallergi udløses ikke kun af kemiske duftstoffer.

  • Rinse off-produkter er ikke allergifremkaldende

FALSK: 27 % af danskerne tror, at man kan mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi blot ved at undgå parfume i produkter, der bliver siddende på huden, såsom cremer. Og selvom det også er disse stay on-produkter, der udgør den største risiko, betyder det ikke, at de såkaldte rinse off-produkter, som håndsæbe, showergel og ansigtsrens med parfume, er ufarlige.

  • Hvis jeg kun bruger lidt parfume, får jeg ikke parfumeallergi

FALSK: Der er ingen, der kan vide, hvor meget parfume der skal til, før du udvikler allergi.

Vær et godt eksempel og husk cykelhjelmen

Der er mange nye ting, man skal forholde sig til, når man er i 10-12-årsalderen. Hvordan sidder håret, er mit tøj smart, og har jeg lov til de samme ting, som de andre i klassen? Derfor kan det være meget lettere, når ens forældre laver klare regler, der skal overholdes. 8 ud af 10 af de adspurgte tweens svarer, at de gerne vil have, at deres forældre laver regler om cykelhjelmen, fordi det gør det lettere at forklare sine jævnaldrende, hvorfor man kører med hjelm. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har fået foretaget.

Lige præcis i 10-12-årsalderen er der rigtig god grund til, at forældrene skal holde fast i kravet om cykelhjelmen. Det er i de år, at flere børn smider hjelmen, efter de typisk har taget den på som en selvfølge, mens de var yngre. De nyeste cykelhjelmstællinger på skoleveje viser, at 81 procent af de 10-12-årige cykler med hjelm, men det tal falder markant, når børnene bliver et par år ældre. Cykelhjelmsbrugen for børn over 12 år ligger nemlig på 50 procent.