Nøglehulsmærket

Gå efter mærket

Vi ved det godt! Hvis vi gerne vil have et langt godt liv med masser af energi, og uden kedelige sygdomme kræver det, at vi tager stilling til, hvad vi fylder i munden. Sund kost er vejen frem.

Af Henriette Rosenthal Muld

Vi vil det hele! Have en dejlig hverdag med familien, yde en stærk indsats på jobbet og dyrke udfordrende og sjove fritidsaktiviteter! Det kræver en temmelig stor portion energi, og den er vi mange der efterlyser mere af, når vi besvimer i sofaen, aften efter aften. Det er i virkeligheden ikke anderledes, end det alle dage har været – kroppen skal have ordentligt brændstof at køre på. Sund og varieret kost, masser af søvn og et godt grin en gang imellem. Opskriften lyder enkel, men det er den desværre ikke altid, for kostrådene svirrer om ørerne på os, og skifter ofte form, før vi når at effektuere alle de gode råd.

Keep it simple – gå efter mærket

Siden 2009 har det lille grønne nøglehulsmærke, gjort det nemmere at få puttet de sunde varer ned i indkøbskurven. Det gør det unægtelig lidt lettere, når man gang på gang finder sig selv, stående i supermarkedet, med et stirrende tomt blik og den uinspirerede desperation malet i ansigtet.

Vi vil gerne servere en næringsrigt måltid for familien, men hvad skal vi vælge? Tag produkterne med nøglehulsmærket, for så er man allerede godt på vej. Alle varer der bærer det eftertragtede mærke, overholder alle en lang række skrappe krav til indholdet af, på minussiden fedt, sukker og salt – og på plussiden fiber og fuldkorn. Derfor er det kun fødevarer, der er sammensat så de bidrager til en sund og varieret kost, der kan blive mærket med nøglehulsmærket. Af samme årsag kan vi kigge langt efter slik, sodavand og is med det eftertragtede mærke, for disse produkter er ikke sammensat til at overholde standarden. Her er det klogt, at begrænse indtagelsen til særlige lejligheder, for selvfølgelig har man lov til at “synde” en gang imellem, og der er der også, i de fleste tilfælde plads til, når hovedparten af den daglige kost er sund og fornuftig.

Forvirrende varedeklaration?

Ud af døren i en fart, for at købe ind på vej hjem fra jobbet. En gang imellem føles det som om hovedet og alle tankerne ikke kom med i farten, men blev på arbejdspladsen og så er det sin sag, at få købt de rigtige madvarer. Mor vil gerne passe på vægten og have salat med en lækker dressing, far vil helst have en ordentlig gang frikadeller med kartoffelsalat og ungerne piver over at madpakken er kedelig, så kunne der måske købes en spandfuld lækkert pålæg? Og husk lige at selv om leverpostej er en gammel nyhed, så holder den endnu, så det skal du også lige huske at købe.

Alle disse nævnte “retter” er nogle, som ofte optræder på spisebordene i det ganske danske land, og de kan varieres i det uendelige. Det kan ingredienserne også, både hvad pris angår men i særlig grad også hvad indholdet består af. Det er de færreste af os, som med hånden på hjertet, kan påstå at vi forstår alt hvad vi læser, når vi tjekker varedeklarationen på varerne i supermarkedet.

Tværtimod ligner ordene nogen gange uforståelige russiske matematikformler. Spring trygt de forvirrende deklarationer over, og skyd hurtig genvej, ved at vælge madvarer med nøglehulsmærket. Så kan vi roligt servere maden for familien med god samvittighed, for den er helt sikkert ernæringsmæssigt i orden.

Hvis du vil vide mere om varedeklarationer, og hvordan de er “strikket sammen” så læs vores artikel her: Hvad fortæller varedeklarationen dig?

Hvad er nøglehulsmærket?

Nøglehulsmærket er et fælles nordisk ernæringsmærke, som skal guide forbrugerne i deres valg af sundere fødevarer. Fødevareministerierne i Danmark, Norge og Sverige har sammen indført ernæringsmærket. Nøglehulsmærkningen giver forbrugerne et redskab til hurtigt at vurdere, om en fødevare har en god sammensætning med hensyn til for eksempel fedt, sukker, fuldkorn og salt, baseret på forskningsresultater fra eksperter.

8 gode råd til sundere levevis:

  • Spis mere frugt og grønt – 6 om dagen. * Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen. * Spis kartofler, ris, eller pasta og groft brød – hver dag. * Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager. * Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød. * Spis varieret – og bevar normalvægten. * Sluk tørsten i vand. * Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen