Nødprævention forhindrer uønsket graviditet

Hvis du er bekymret for uønsket graviditet, fordi du har haft ubeskyttet sex, eller når præventionen ikke har ydet tilstrækkelig beskyttelse, så kan du roligt trække vejret. Ligesom dig har mange kvinder gennemgået dette og har brugt nødprævention til at reducere risikoen for en uønsket graviditet. Afhængig af hvilken nødprævention du køber, har du mellem 3-5 dage til at bruge den efter ubeskyttet sex.

Af Henriette Rosenthal

Omkring en gang om måneden modnes et æg i æggestokkene. Når ægget er løsrevet fra æggestokken, bevæger det sig ned i æggelederen mod livmoderen. Befrugtning sker, når en sædcelle når og trænger ind i ægget. Derefter kan der dannes et foster, som kan vokse til et barn. Sæd kan overleve i æggelederen i op til fem dage efter sex.

Undgå uønsket graviditet

For at undgå en uønsket graviditet, kan man anvende forskellige former for prævention. Men i kampens hede kan kondomet springe eller måske slet have været i spil. Man kan også komme i tanke om, at p-pillerne da vist stadig ligger i pakken og har gjort det i dagevis. Det er her nødprævention, fortrydelsespillen, kommer ind i billedet. Nødprævention er mest effektivt, hvis det tages hurtigst muligt efter ubeskyttet sex. Nødpræventionen får ægget til at forlade æggestokken senere, så det ikke kommer i kontakt med sædceller og derfor ikke kan befrugtes og blive et foster.

– Der er sket en stor udvikling af fortrydelsespillen. De første fortrydelsespiller bestod af en stor mængde hormoner. Det var egentligt en ”kæmpe-p-pille” med et meget stort hormonindhold. Fortrydelsespillen skulle helst tages indenfor 12 timer og i hvert tilfælde ikke senere end 72 timer efter ubeskyttet samleje.

Senest er der kommet en fortrydelsespille kommet på markedet, som også skal tages så hurtigt som muligt, men kan tages op til fem dage efter ubeskyttet sex. I starten var den receptpligtig, men nu fås den i håndkøb.

Findes nu i håndkøb

Det er en kæmpestor fordel, for hvis behovet for en fortrydelses pille opstod i weekenden, skulle kvinden enten forstyrre en travl vagtlæge for at få en recept, eller alternativt vente til mandag og kontakte sin egen læge. Ingen af disse læsninger var hensigtsmæssige. Fordelen ved denne løsning er, at den virker anderledes en de tidligere fortrydelsespiller.

Det virksomme indhold er anti-hormonet ulipristalacetat, der forhindrer kroppens evne i at udnytte hormonet progesteron, som kvindes krop producerer efter en ægløsning. Det er progesteron, der sørger for at slimhinden i livmoderen vokser og bliver tyk og velegnet til, at et befrugtet æg kan sætte sig fast i. Når det ikke sker, ”rutsjer” ægget ud. Selvom menstruationen er regelmæssig, og du er sikker på, hvornår ægløsning finder sted, skal du huske, at menstruationscyklussens længde kan variere og aldrig er helt forudsigelig.

– Jeg oplever, at kvinderne der bruger denne løsning, er meget lettede over, at de ikke behøver at frygte en uønsket graviditet. Nødprævention virker som regel meget effektivt, udtaler Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Sådan bruger du nødprævention

Du får udleveret en pille og gør følgende: Læs brugsanvisningen, som ligger i æsken meget grundigt igennem. Tag pillen hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje. Hvis du kaster du op inden for tre timer efter indtagelse af pillen, bør du straks tage den en ny pille som erstatning. Læs brugsanvisningen meget grundigt igennem (den ligger i æsken).

Nødprævention

Nødprævention bruges til at undgå uønsket graviditet efter ubeskyttet samleje, for eksempel hvis der ikke er benyttet prævention, eller hvis kondomet er gået i stykker. Fortrydelsespille og ”morning-after-pill” er andre betegnelser for nødprævention. Nødprævention skal anvendes hurtigst muligt efter samlejet for at virke bedst.

Nødprævention er ikke abort

Nødprævention forhindrer en graviditet i at opstå, mens en abort er en graviditet som afbrydes og hvor fostervævet fjernes.

Graviditetstest

Uanset hvornår du får din næste menstruation, bør du få foretaget en graviditetstest tre uger efter, at du har taget pillen. Dette kan gøres ved lægen eller ved, at du køber en graviditetstest på apoteket.

Kilde sst.dk, Lægemiddelstyrelsen, Sex og Samfund