Mit barn vil ikke smage på noget nyt.

Min søn på fem år vil ikke smage på noget nyt. Det vil sige, at han spiser stort set det samme hver aften. Kartofler eller spaghetti uden noget særligt tilbehør andet end ketchup.

Hvordan får jeg ham til at spise mere varieret? Jeg er jo bekymret for, om han får nok næring, når han spiser så ensidigt.

Hej med dig

Det er et klassisk problem, du beskriver. Forhåbentligt er der kun tale om en periode, og i så fald skal du ikke bekymre dig for meget om næringsindtag.

Når man gerne vil ændre en adfærd, kan det være nødvendigt at gå systematisk til værks. Inden for adfærdspsykologien kan man tale om fire overordnede principper, der fremmer en ønsket adfærd: Det handler om at gøre adfærden nem, social og attraktiv at udføre, og så have den rette timing.

Du gør det fx nemmere at spise sunde alternativer ved at lægge andre gode ting på tallerkenen også – det kan være en ostehaps, lidt rosiner, pølse osv. – ting han godt kan lide, og som vil give ham en opfattelse af, at han spiser andet end bare pasta og kartofler til aftensmad. Måske I også kan forsøge at lade pastaen stå på komfuret i køkkenet og i stedet have grønt, frikadeller osv. på bordet – på den måde er det igen nemmere at tage alternativerne end at øse flere pastaskruer op.

At gøre en adfærd social handler om vores flokinstinkt – vi gør gerne som andre.

Tal om, hvad hans venner i børnehaven spiser, hvad hans yndlingsfætter kan lide og hvad børn på hans alder har af livretter. I kan læse bøger om, der er madmodige og kigge i børnekogebøger med billeder af andre børn. At gøre det attraktivt at spise noget andet kan fx gøres ved at tale om Skipper Skræk-spinat og grønne Hulk-pandekager, gøre maden til en leg ved at lege, at I er dinoer, der spiser buske (broccoli), spille bold med rosenkålen, skære ananas ud, så de ligner pomfritter, stikke rugbrødsmadderne ud med sjove kageudstikkere osv. Kun fantasien sætter grænser.

Den rette timing handler om at slå til, når han er sulten – er han overhovedet sulten til aftensmåltidet? Hvis han er sulten, når der skal spises madpakker i børnehaven, så er det oplagt at præsentere ham for de sunde alternativer her og undgå pasta og kartofler.

Derudover er det en god idé at involvere ham i indkøb og madlavning. For når barnet først har engageret sig, vil det være mere tilbøjeligt til også at smage på maden. Tal om, hvad I skal lave, hvad der skal handles, lad ham skære grønsager ud og være med i køkkenet – fx via nemme opskriftsvideoer som ’mad i trin’ på youtube.

Når du får ham til at smage på ny mad, så husk at rose ham. På den måde forstærker du den positive adfærd og giver ham et selvbillede af, at han er madmodig og kan lide andet end kartofler og pasta.
Og endeligt: Tag små skridt – så længe han bare smager på noget nyt, er det en sejr. For så kan du efterfølgende henvise til, at han har smagt på andet mad, og at han er ’sådan en, der er god til at spise/smage på forskelligt mad’.

Rigtig god fornøjelse fra Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments