Min søn slår mig og er udadreagerende

Når jeg prøver at sætte grænser for min søn på 10 år, så reagerer han ved at blive stiktosset, og kalde mig alle mulige ting. Værst er
det, når han slår mig. Hvordan skal jeg få ham til at stoppe, uden selv at blive lige så gal?

Kære forælder

Det lyder hårdt for jer begge. Der kan ligge en masse ting bag udadreagerende adfærd, som kan være nødvendige at undersøge, men i mit svar vil jeg fokusere på, hvilke adfærdsvidenskabelige strategier I kan bruge.

Når man er midt i en ophedet situation, som du beskriver, dominerer hjerneområdet Amygdala. Det er kroppens alarmsystem og resulterer i en kamp- eller flugtrespons (i jeres tilfælde kamp). Det er naturligt, at også du kan blive gal her.

I kan betragte situationen som en ’varm’ situation, hvor hjernen ikke reagerer rationelt. Men I kan med fordel tale rationelt i en ’kold’ situation, hvor amygdala ikke er i beredskab. Jeg foreslår, at I gør følgende i en såkaldt kold situation, hvor I ikke er uvenner:

  1. Eksternaliser vreden. Det er vigtigt, at barnet får en forståelse for, at vreden ikke er ham, men amygdala. For hvis hans selvbillede er, at han er ’en vred dreng’, så vil han være mere tilbøjelig til at blive vred.
  2. Tal med hinanden om, hvad I begge har brug for, når de svære situationer opstår. Har man brug for at være alene? Har man brug for et kram? Har man brug for at blive afledt og tænke på noget andet? Høre en bestemt sang?
  3. Lav en hvis-så strategi. Hvis en svær situation opstår, så gør vi sådan her. Det er det samme, vi lærer vores børn, når vi siger: ”Hvis du ikke kan lide det, så sig stop” eller ”hvis du bliver vred, så tæl til ti”.

Man er to om problemet og to om løsningen. Jeg håber, mit svar kan hjælpe jer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments