Min søn er bange for at spørge om helt almindelige ting

Næsten ligegyldigt hvor jeg er med mine drenge, så tør min søn på seks år ikke at spørge mig, om han for eksempel må rejse sig fra bordet eller, om han må bede om mere mælk eller mad. Enten hvisker han, eller også beder han mig om at komme med ind i et afsides rum. Hvordan får jeg ham til at turde spørge om ufarlige ting, og at det er helt ok at risikere at få et nej?

Kære forælder

Jeg synes, at det er vigtigt, at vi som forældre overvejer grundigt, hvorvidt der er tale om et reelt problem. Begynd derfor med at spørge: Hvorfor er det et problem? Og for hvem er det et problem? Der kan være mange grunde til, at vores børn har svært ved at spørge om ting – det kan skyldes alt fra personlighed til dårlige erfaringer med at spørge eller en svær fase.

Hvis man gerne vil styrke sit barns selvtillid i at turde spørge, vil jeg foreslå følgende:

  1. Tal med ham. Spørg ham, hvorfor det er svært at spørge og brug samtalen til at nedbryde alle de barrierer, der måtte være for at turde spørge – fx ved at fortælle, at det altid er okay at spørge, at du altid vil svare, at andre børn også spørger, etc.
  2. Undgå at påtale det, når han ikke tør spørge. Hvis han får den selvopfattelse, at han er ’sådan en, der ikke tør spørge’, så vil det forstærke denne adfærd.
  3. Forstærk den positive adfærd. Ros og anerkend ham for selv det mindste forsøg. Det behøver ikke være i selve situationen, men kan fx også være når du putter ham om aftenen. Styrk hans positive selvbillede.
  4. Tag små skridt. Sigt ikke efter, at han skal være et barn, der selv beder om en børnebolle i Føtex. Første succeskriterie kunne fx være, at han ikke tager dig med ind i et andet rum, men blot hvisker til dig. Næste skridt kunne være at han ikke hvisker, men er tryg nok ved at sige tingene med normal stemme, hvis bare han står helt tæt på dig. Og så videre.
    God fornøjelse.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments