Min datter vil kun gå i kjoler i børnehaven

Min datter på fire år, vil kun gå i kjoler i børnehaven. Det er ikke så praktisk, men hun nægter at tage andet på og vi skændes hver morgen om det. Hvad gør jeg?


Kære frustrerede forælder

Det lyder som om, at du med fordel kunne benytte nudging – de små kærlige skub, som kan være med til at ændre en adfærd, i dette tilfælde din datters tøjvaner.

Nudging handler om at ændre den fysiske eller psykologiske kontekst omkring hendes beslutninger og adfærd. Det kan fx være en simpel ting som at rydde op i hendes tøjskab med hende, prøve bukser og trøjer på (under dække af, at du skal se, om det er for småt), rose tøjet og lægge stakkene med dette tøj forrest og kjoler bagerst i skabet, ude af syne.

Måske kan du være heldig, at hun vælger det tøj, du har rost, og som ligger først for, når hun skal vælge tøj fremover. Forsøg at gøre kjolerne mindre tilgængelige. Du kan også prøve at lægge tøj frem til hende om morgenen og håbe på, at automatikadfærden sætter ind (det gør den fx typisk, hvis vi ser morgen-tv imens).

Hvis adfærden er mere genstridig, hvilket den godt kan være hos børnehavebørn, så tag en snak med hende. Fortæl hende, at efteråret er på vej og forklar, at det bliver nødvendigt med mere tøj. Lad hende fx byde ind med idéer til en hygge-shoppedag, hvor hovedformålet er at købe nyt tøj – måske vil hun også i biografen eller på café. Gør dagen hyggelig, så det er attraktivt at få nyt tøj. Hvis hun føler sig involveret i tøjkøbet, vil hun være meget mere tilbøjelig til at hoppe i det efterfølgende.  

Det kan desuden være en god idé at aftale på forhånd, hvilket tøj hun skal have på næste dag. I kan fx gøre det til en del af aftenritualet at tjekke vejrudsigt og lægge tøj frem, så I ikke skal diskutere det om morgenen. Og husk at stå fast på, at det er hendes egen beslutning, hvis hun pludselig ændrer mening om morgenen. Her kan det være en fordel at være en ’tydelig voksen’, så I ikke ender i konflikter om, hvorvidt hun må få kjole på.

Vi mennesker er flokdyr, og du kan udnytte det sociale instinkt ved at tale med hende om, hvad de andre børn i børnehaven har på: ”Har de kjole på hver dag?” ”Hvilke bukser/trøjer, som dine børnehavevenner går i, synes du er flotte?” ”Prøv at se, hvor smart (yndlingskusine eller -veninde) ser ud i de bukser!”. Den sociale dimension kan hjælpe hendes tanker, beslutninger og adfærd godt på vej.

Husk, at de første skridt er de vigtigste: Hvis bare du får hende i andet end kjole én gang, vil hun være mere tilbøjelig til at hoppe i det igen. Det er blevet en vane for hende at gå i kjole, og den tøjvane skal brydes. Jeg håber, du får held med det via ovenstående forslag. Ellers kan du finde mange flere eksempler i min bog ’Valdemar elsker broccoli’.

Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments