Madskolerne

Sommerens madskole for børn.

Giv dine børn en lærerig sommer, med gode nyttige tips til deres hverdag, fremover og måske resten af livet.

Af Dea Larsen.

Denne sommer kan du igen sende dine børn på madskole, hvis de er i alderen 8-12 år. Madskolerne bliver afholdt i dit nærområde, og dette arrangement er et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer 4H og REMA 1000. Et samarbejde mellem de 3 virksomheder der har det overordnede fælles mål, at give børn og unge viden om kost og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde. Madskolerne blev afholdt som et pilotprojekt 6 steder i landet første gang i 2004 og det blev en stor succes med ca. 120 deltagende børn. Siden 2004 er antallet af Madskoler steget stødt og i 2012 blev der afholdt i alt 104 Madskoler.

Madskolerne foregår i dagtimerne mandag til fredag, madskolerne afholdes primært i skolesommerferien. Basen for Madskolerne er et skolekøkken. Deltagerne vil i ugens løb blive præsenteret for nye råvarer, både i køkkenet og på ekskursioner. Du kan inde på madskolens hjemmeside www.madskoler.dk se hvor i dit nærområde der er undervisning for dine børn, og på samme hjemmeside tilmelde børnene dette spændende tiltag, med en uge hvor mad, motion og sundere vaner er i højsædet.

På skolerne undervises børnene af frivillige instruktører, som kan være en bedstemor, mor, far ældre søskende, så længe det er voksne over 18. Der er ingen af dem der er lønnet, men de vil gerne gøre en forskel. Dele deres viden med vores børn, så de får en bredere viden om en sundere hverdag, og ikke mindst nogle hyggelige dage sammen. På den sidste 1/3- del af madskolerne, er der så elever fra pædagogiske assistentuddannelser som er undervisere på holdene, Dette betyder at de kan bruge deres undervisning som pædagogisk redskab i forbindelse med deres uddannelse. Men øverst på dagsordnen står, at det er vores børn der får en oplevelse med hjem i kufferten. På alle Madskolerne, indgår morgenmad, middagsmad, aftensmad og mellemmåltider som undervisningen, dertil kommer der om vigtigheden i motion. Så afholdes der forældreaften og gårdbesøg / fødevarevirksomhedsbesøg faste elementer. Børnene følger mindst ét produkt (fx svin, okse, mælk, frugt / grønt) fra jord til mave. Kort fortalt viden om sundhed, kost og ernæring. Som minimum bliver deltagerne bekendt med de officielle kostråd og lærer, hvad det vil sige at spise varieret, have en sundere hverdag.

Prisen for at deltage på en 1 uges Madskole er 495 kr. – Der er allerede åbent for tilmelding til årets Madskoler på www.madskoler.dk – Følg Madskolerne på www.facebook.com/madskoler