Lille indgreb med stor virkning

Der findes to forskellige typer inkontinens: Tranginkontinens, som betyder, at når jeg skal, så skal jeg, samt stressinkontinens som optræder, når man hoster, hopper og nyser. Stress-inkontinens rammes særligt yngre kvinder af.

Af Henriette Rosenthal

Det er frygtelig ubehageligt at komme til at tisse i bukserne, bare fordi man nyser, hopper eller griner. Det er der imidlertid flere der gør, sikkert også flere end du forestiller dig. Så er du en af dem, er du langtfra alene, og der findes en nem løsning, som kan løse problemet.

Det er pinligt at lide af stressinkontinens

Våde bukser i en ubelejlig situation. Den situation har Cilla Sørensen, som er 32 år, stået i masser af gange. Hun er mor til to børn på 11 og 14 år, og er lige netop en af de yngre kvinder, der lider af stressinkontinens. Hun elsker at leve et aktivt liv sammen med sin familie, som udover egne børn også tæller flere nevøer og niecer. Der er gang i butikken, når alle er samlet, og legen går sjældent stille af sig.

– Vi leger ofte udendørs, og alle ungerne er vilde med trampolinen, og vil rigtig gerne have mig med op at hoppe. Det går slet ikke, for der er 100 % garanti for, at jeg sjattisser i bukserne, hvis jeg hopper. Når jeg er sammen med familie og venner, ved de godt, at hvis jeg kommer til at grine, er jeg nødt til at skynde mig at krydse benene og håbe på, at de hygiejnebind jeg bruger, holder mine bukser tørre. Selv om mine nærmeste godt ved, at jeg tisser i bukserne en gang imellem, synes jeg at det er pinligt alligevel, fortæller Cilla.

Yngre kvinder er bedre til at søge hjælp

Speciallæge i gynækologi Christine Felding møder hver dag kvinder der lider af inkontinens, i sin konsultation i Rungsted Kyst.

– Når mange af kvinderne der lider af inkontinens, kommer til mig, er der ofte gået en årrække forud, hvor de har taget tilløb til at søge hjælp, og det er rigtig ærgerligt. Det gælder i særlig grad de lidt ældre kvinder. De yngre kvinder er lidt hurtigere til at søge hjælp, fordi kan holde ud at være usikre og begrænsede i deres udfoldelser af inkontinens. Derfor undrer det mig, at en yngre kvinde, som i årevis har måttet gå med ble, da hun daglig har problemer med inkontinens, ikke kan få en henvisning til en gynækolog og få gjort noget ved problemet, siger Christine Felding.

Uvidenhed

stressinkontinens Bulking

Det er ikke fordi, Cilla ikke ville bede om hjælp til at få afhjulpet sin stressinkontinens. Hun anede bare ikke, at der findes en mulighed, som oveni købet er et ganske lille indgreb.
– Det fandt jeg først ud af, da jeg fortalte en af mine veninder, at jeg var led og ked af, at jeg hele tiden synes, at jeg må begrænse min adfærd, for ikke at tisse i bukserne. Hun vidste ikke, at jeg lider af stressinkontinens, og hun blev helt paf over, at jeg ikke havde sat mig bedre ind i, hvad der kan gøres ved det. Helt ærligt, så troede jeg, at det bare var noget, som jeg måtte lære at leve med.

Hun fortalte, at hun selv havde lidt af stressinkontinens, og at der findes en behandling der hedder Bulking, og at den havde hun selv fået lavet. Afsted med mig til lægen, og her blev jeg skuffet. Min læge mente, at jeg skulle gå hjem og lave flere knibeøvelser, og ville ikke give mig den henvisning til en gynækolog, som jeg bad om. Jeg var virkelig, virkelig skuffet. Derfor besluttede jeg at betale for en konsultation hos Christine Felding, som heldigvis tog mit problem alvorligt.

Hun synes, at jeg er en oplagt kandidat til at få foretaget et Bulking-indgreb, så nu har hun henvist mig videre til Herlev Hospital, og så har hun udstyret mig med diverse skemaer, der skal kortlægge, hvor meget urin jeg udskiller i løbet af døgnet, siger Cilla.

Hvad er Bulking?

Bulking er et lille, effektivt indgreb, men en utroligt effektiv behandlingsmetode. Bulking udføres med en injektion. Under lokalbedøvelse indsprøjtes et fyldstof i urinrørets væg, og på den måde genskabes lukkefunktionen. Det kan sammenlignes med at udskifte en pakning i en vandhane. Indgrebet tager kun 10 – 20 minutter, og der forekommer kun yders sjældent relativt milde, forbigående komplikationer. Bulken kan gå i stykker, hvis det er placeret for yderligt, men ikke med andre gener end, at inkontinensen vender tilbage, og behandlingen som følge heraf må gentages.

Lider du af stressinkontinens?

Det burde hverken føles pinligt eller ensomt at lide at stressinkontinens, og hvis alle turde tale åbent om det, ville man hurtigt finde ud af, at man langtfra er alene om problemet. For det er et problem – at komme til at tisse i bukserne, langt fra et toilet og tørre bukser.

Der findes hovedsagelig to typer inkontinens:

• Stress inkontinens, som er ufrivillig urinafgang i forbindelse med hoste, nys, løft og anden fysisk aktivitet.
• Tranginkontinens, som er pludselig opstået, stærk bydende vandladningstrang, som vanskeligt kan udsættes.

Hvis du vil vide mere kan du løse vores andre artikler om inkontinens her eller melde dig ind i denne lukkede gruppe kun for kvinder https://www.facebook.com/groups/1669526226669222/