Lidt om søvn…

Sov godt og drøm dejlig

Søvn er en vigtig ingrediens, når menuen for et godt og lykkeligt barneliv skal sammensættes. Der skal masser af opmærksomhed, tid og tålmodighed til, men altså også god sammenhængende søvn. For faktisk sover en del danske børn for lidt, og det går ud over livskvalitet og barnets evne til indlæring.

 

Sunde søvnvaner er vejen til succes

Førskolebørn, som har faste sovevaner, klarer sig bedre i test af sprog og tal, viser omfattende undersøgelse, foretaget af fra Stanford Research Institute i USA.

Når forskellige søvnvaner blev vurderet, viste ‘en fast sengetid’ sig som den mest stabile faktor for en positiv udvikling hos fireårige.

De børn, som fik sovet tilstrækkeligt, og som havde faste rutiner omkring at komme i seng, opnåede bedre testresultater i sprogbrug, tidlig matematikforståelse og viden om ord.

Resultaterne peger også mod, at det komme tidligt i seng stort set var positivt for børns udvikling.

Kilde: Videnskab.dk

 

Børns søvn, i samlet flotI samlet flok eller…

I nogle familier er børnene forment adgang til forældrenes seng, i andre familier sover familien sammen hver nat i samme seng hulter til bulter. Det er en temperamentssag hvad der passer den enkelte familie bedst, men faktum er at mennesker er flokdyr, der finder tryghed i nærvær med hverandre, så måske er det ikke så mærkeligt, når junior kommer listende om natten med sin hovedpude under armen og gerne vil ligge i midten, eller bedre endnu – på tværs.

 

Syng barnet i søvn

Men gør det med indlevelse – ellers virker det ikke.

Det mener Lisa Bonnár fra det norske musikakademi, som har gjort opdagelsen i forbindelse med sin ph.d.-afhandling om brug af vuggeviser. Hun har fulgt forældre, der synger deres børn i søvn om aftenen, og hun har gennemført interviews og videooptagelser med tyve forældre.

-Vuggesang handler først og fremmest om, at forældre og børn skal binde sig til hinanden, fortæller Lisa Bonnár.

Skal en vuggesang være succesfuld, skal forældrene huske tre ting:

  • Forældrene skal ikke virke forhippede på at synge vuggevisen. Det skal virke naturligt og afslappet.
  • Ritualet skal ikke være for forudsigeligt for barnet. Syng forskellige sange.
  • Forældrerens sang skal ikke virke ufølsom og mekanisk. Man skal være nærværende.

Hvis forældrene ikke følger de tre råd, begynder barnet tit at sabotere ritualet, fordi det ikke føler den nærhed, der egentlig er idéen med det.

Kilde: Sciencenordic.com

 

Børns søvn, sovestillingSovestilling – spædbørn skal sove på ryggen

Ifølge anbefaling fra Sundhedsstyrelsen skal børn lægges til at sove på ryggen. Læg barnet til at sove med hovedet skiftevis til venstre og højre. Så undgår man at kraniet bliver skævt, som det kan ske, hvis barnet altid ligger med hovedet til samme side. Hvis barnet sover på maven eller på siden, er der større risiko for vuggedød. Så snart barnet selv kan vende sig, er der ingen grund til at bekymre sig om, at det sover på maven. Om dagen, når barnet er vågent, er det vigtigt at barnet lægges på maven. Kun børn med specielle medfødte sygdomme bør lægges til at sove på maven. I de tilfælde må man tale med en børnelæge om det.

 

 

Hvor meget skal børn sove?

Læge Vibeke Manniche har skrevet bogen ‘Børns søvn – din lille sovetryne’.

Her kan du blandt andet læse om barnets typiske behov for søvn i løbet af et døgn, afstemt efter alder:

1-4 uger: 15-18 timer

1-6 måneder: 14-15 timer

6-12 måneder: 14-15 timer

1-3 år: 12-14 timer

3-6 år: 10-12 timer

7-12 år: 9-11 timer

13-18 år: 8-9 timer

Sut – en uvane?

Prøv at undgå at barnet sover med sut i munden. Det kan være lettere for et barn at sove med sut, men ofte kan sutten også føre til, at det pludselig vågner, når den i søvne falder ud af munden. Mange børn vil gerne have en lille klud eller stykke tøj at nusse med, når de falder i søvn. Man kan evt. bruge en tynd undertrøje i spædbarnsalderen, som lugter af mor. Det gør barnet trygt.

Kilde: Sundhed.dk

 

Børns søvn, putteritual, 1Når barnet skal puttes er det en god idé at skabe et hyggeligt putteritual.

Start med at skrubbe dagens støv og snavs af, og giv barnet et dejligt aftenbad, hvor hårvask og sorte negle fikses i en rolig og hyggelige atmosfære. Når barnet er frotteret og puttet i nattøjet, er det læsetid. Lad barnet vælge en bog, og bliv ikke overrasket hvis det er den samme bog der vælges aften efter aften. Børn finder ofte en yndlingsbog, og elsker ganske enkelt gentagelser. Når bogen er læst, dæmpes eller slukkes lyset. Hvis barnet bliver ked af det når du forlader værelset, så prøv at lave en rimelig aftale om at sidde hos barnet, men prøv også at formidle at det er ok at ligge i sin seng og være på vej til at sove, og at det godt kan tage lidt tid at falde i søvn.

Nogle forældre er lidt hurtige til at sige – Så kommer du i seng! – når barnet er utidigt, men det er verdens dårligste idé, hvis man efterfølgende vil gøre sig håb om hyggelige puttestunder.

 

Vi er alle forskellige

Tidspunktet for, hvornår barnet er klart til at sove igennem, vil være forskelligt fra barn til barn. Føl dig ikke presset af, at det skal ske til en bestemt alder. Det tager tid at forstå barnets tidsplan og måde at kommunikere på. Gode søvnvaner bør være et mål, men ikke en grobund for skyldfølelse hos forældrene!

Kilde: Sundhed.dk