Lidt om høfeber…

Høfeber er en hyppig lidelse

Astma-Allergi Danmark anslår, at der findes ca. en million danskere der er ramt af høfeber, og blandt disse er glæden ved foråret ofte ledsaget af en bekymring for – hvor slemt bliver symptomerne i år?

Få friske pollental dagligt

Dagens Pollental er en APP som er udviklet af Astma-Allergi danmark og den er ganske gratis at downloade.

Med Dagens Pollental får du et komplet overblik over Dagens Pollental, Pollenvarslingen for den følgende dag og svampesporeniveauet. Du er altid sikret pollentallet fra den nærmeste målestation via den indbyggede GPS, og du kan styre, om du vil modtage bestemte pollenvarslinger som push-meddelelser direkte på din startskærm.

Dagens pollental udgives normalt mellem kl. 14-16 i sæsonen. Brug derfor pollenvarslingen i app’en til at forberede dig på den kommende dag.

Nogle vokser sig fra allergien

Ifølge Netdokter.dk opstår høfeber som regel i barndommen, og mange vokser fra det i 30-40 års alderen. Andre har ”glæde” af høfeber hele livet. Derfor kan det godt betale sig at besøge lægen og få udredt præcist hvad man er overfølsom overfor, så behandlingen kan blive så målrettet som muligt.

Pollen blæser i vinden

I foråret er pollen fra elm og birk de store syndere, om sommeren er det ofte græs og bynke. Pollen er de små partikler fra træer og planter, der som små fnug blæser i vinden. Mængden varierer fra år til år og dag til dag. Også vejret spiller en afgørende rolle, for der er forskel på mængden af pollen i luften afhængigt af, om det er en tør solskinsdag eller om regnen siler ned.

Varme skidt – kulde godt

Antallet af solskinstimer er afgørende for hvor meget pollen der er i luften. Mange solskinstimer giver nemlig mange pollen, mens skygge gør det modsatte. Det betyder, at planterne sender flere pollen af sted på en solskinsdag end på en overskyet dag.

Regn mindsker pollen i luften

Regn mindsker antallet af pollen i luften, fordi regnen vasker pollen ud af luften og ned på jorden. Regner det f.eks. 1mm. i én time, vil 65 % af pollenkornene fra birk og bynke være vasket ud af luften efter en time.

Græspollen falder hurtigere til jorden, fordi de er større. Det betyder med andre ord, at jo større pollen er, jo sværere har de ved at holde sig svævende i regnvejr. Desuden sender planten ikke nye pollen af sted i regnvejr. Morgendug kan have den samme effekt.

 

Kilde: Astma-Allergi Danmark