Lidt om allergi…

Hvad er allergi?

Allergi er en arvelig betinget sygdom, som ofte knytter sig til astma, høfeber og børneeksem. Derfor har et barn langt større risiko for at udvikle allergi, hvis forældre eller søskende har eller har haft allergi, eller allergiske sygdomme. Nogle mennesker udvikler allergi, selvom ingen andre i familien har det. Astma kan skyldes allergi, og allergi kan udløse astmasymptomer, men det er ikke i alle tilfælde at der er en sammenhæng. Hvis astmaen starter i barnealderen – og hvis det er en egentlig astma – er der dog ofte tale om allergi, hos børn i skolealderen med astma, har omkring 80 % af dem også allergi.

Kontaktallergi

Mindst 10 % af den danske befolkning lider af kontaktallergi over for et eller flere kemiske stoffer.

Kontaktallergi forårsages af små kemiske stoffer, som trænger gennem huden og påvirker immunsystemet, så der opstår allergi.

Stofferne, der kan fremkalde allergi, kaldes også allergener.

Allergenerne kan være metaller, konserveringsmidler, parfumestoffer, farvestoffer og andre stoffer, som forekommer i forbrugerprodukter som kosmetik, smykker og rengøringsmidler, men allergien kan også fremkaldes af “naturlige” stoffer som f.eks. æteriske olier og planter.

 Parfumeallergi

Dagligt ser vi flere og flere eksempler på børn der udvikler parfumeallergi. Det skyldes, at det er en samfundsnorm, at vi dufter godt. De unge bruger i stigende grad produkter, der er tilsat parfume, for eksempel hårshampoo, deodorant, bodylotion og så videre dagligt. Dvs. de udsætter sig dagligt for risikoen for at udvikle allergi, som er et stigende problem.

En parfume er en blanding af duftstoffer, som er sammensat, så de danner et æstetisk hele. En parfume kan bestå af 10 til 300 enkeltstoffer og der er ca. 2.500 forskellige duftstoffer at vælge imellem, når en ny duft skal udvikles.

Ud af de 2.500 duftstoffer, der findes, er ca. 100 kendt som allergifremkaldende hos mennesker.

På trods af at det er relativt få duftstoffer, som er kendt allergifremkaldende, har netop disse stoffer været meget anvendt i kompositionen af parfumer til alle formål.

Parfume kan forekomme i stort set alle kosmetisk produkter og er tilsat for at korrigere kropslugt, konservere produktet eller som et led i markedsføring af et produkt.

Udover velduftende produkter som deodoranter, aftershave og cremer, kan også rengøringsmidler, sæbe, skyllemidler, “luftfriskere”, stearinlys, hygiejnebind, legetøj og industrielle produkter som maling og skæreolier indeholde parfumestoffer. Parfume findes også hyppigt i naturkosmetik.

Naturlige parfumer

De mest allergifremkaldende duftstoffer er naturlige.

I en undersøgelse af naturkosmetik fra 1996 blev 22 naturparfumer kemisk analyseret, og man fandt at 82 pct. af parfumerne indeholdt kendte allergifremkaldende stoffer og visse i så store mængder, at det blev anset for risikabelt at anvende dem.

Set fra et allergiperspektiv er det således hverken sundere eller mindre risikofyldt at benytte naturlige ekstrakter/duftstoffer fremfor syntetisk fremstillede parfumer.

 

Kilde: Videncenter for Allergi