Leverbetændelse

Smitsom leverbetændelse – Nej tak!

Der er ingen grund til, at udsætte sig selv eller familien for at tage en slem omgang smitsom leverbetændelse, også kaldet Hepatitis, med hjem fra ferien.

Af Henriette Rosenthal Muld

I løbet af en kort årrække har prisen på flybilletter været støt faldende – proportionelt er vores rejselyst i samme tidsperspektiv steget, og hele verden er efterhånden inde for rækkevidde. Destinationer som for mange tidligere kun eksisterede i drømme, er måske endda gået hen og blevet til charterrejsemål. Før kufferten overhovedet behøver at blive hevet ud af skabet, er der en rejseforberedelse som bør være det første på huskelisten! Nemlig at tjekke hvilke vaccinationer det er smart at få, inden turen går til fjerne egne?

Virus Hepatitis – Hvad er det?

Det er leverbetændelse, og findes i en smitsom A og B udgave. Hepatitis A er den mest almindelige form for smitsom leverbetændelse og smitter via afføring, forurenet vand og madvarer og kan være meget langvarig – det kan tage helt op til et år at blive rask, men den går over af sig selv og udvikler sig ikke kronisk. Der findes ingen hurtige genveje til behandling for sygdommen, som hos voksne og større børn, giver kvalme, træthed, madlede, smerter i leddene og feber. Hepatitis B kan derimod udvikle sig til en kronisk tilstand af leverbetændelse og smitter via blod. Sygdommen er på verdensplan den femte mest dødelige! På verdensplan er Hepatitis B en meget udbredt sygdom. Ifølge speciallæge Ole Haagen Nielsen, har mere end 2 milliarder været smittet af Hepatitis B. Derfor har mange lande tilføjet Hepatitis B vaccine i deres børnevaccinationsprogram, for at reducere faren for vækst i antallet for smitte. I Danmark er vaccinen desværre ikke en del af børnevaccinationsprogrammet, så her skal forældre selv bede om at få barnet vaccineret, og også selv betale for den.

Bær i maden

Det er ikke kun på rejser til de varme lande, man kan risikere at blive smittet med Hepatitis A! Det kan også ske gennem madvarer der er inficeret. Smoothies er sunde! I takt med sund livsstils indtog i mange danske familier, bliver der blendet frugt og bær til den helt store guldmedalje. Sammen med mælkeprodukter og en smule vanilje, kan man lokke både små og store til, at spise den mængde vitaminholdige bær og frugt som anbefales i den daglige kost. Mange tror fejlagtigt, at det er ufarligt, at bruge frosne bær, for de kommer jo lige fra en hermetisk lukket pose i fryseren, men så sent som 13. marts 2013 kunne man læse, at Fødevarestyrelsens anbefaler endnu en gang, at man koger frosne bær til brug i madlavning, da der er den seneste måned er konstateret 30 tilfælde af Hepatitis A i Danmark. Dette sker fordi de medarbejdere, der har håndteret plukning og pakning af madvarerne, har været bærer af den smitsomme leverbetændelse, og via dårlig og forkert hygiejne giver smitten videre. Der er altså mange gode grunde til at lade sig vaccinere.

Forebyg på ferien:

Sørg for at blive vaccineret hjemmefra

Brug beskyttelse ved sex

Afvask toiletbrættet offentlige toiletter

Drik ikke vand fra en vandhane, undgå også isterninger og flaskevand uden låg

Spis kun mad, der er kogt eller gennemstegt

Vær påpasselig med buffetmad

Undgå hjemmelavet is og skræl al frugt

Husk altid at vaske hænder efter toiletbesøg og inden måltider