Lesbos – en græsk ø man ikke kan få nok af!

Ikke uden grund er Grækenland mange danskeres foretrukne feriemål. Her oplever man en charmerende autentisk stemning, som ikke findes mange andre steder. Øen Lesbos indbyder i en særlig grad til ren kærlighed ved første øjekast, og derfor vender mange ferierejsende tilbage igen og igen.

Af Henriette Rosenthal Muld

Efter mange feriebesøg på flere forskellige græske ferieøer er det øen Lesbos, der står øverst på ferieønskesedlen. Denne smukke ø skulle efter sigende være en af de ”grønneste” græske øer, og mange steder mødes øjet af sølvgrønne olivenlunde, velduftende pinjeskove og talrige forskellige sorter frugttræer. Det er Grækenlands tredjestørste ø, næstefter Kreta og Evia, og man finder den i den nordøstlige del af det Ægæiske Hav. Det tager kun ca. tre timer at flyve til Lesbos hvilket er en stor fordel, når man rejser på ferie med sine børn. Selv de mindste kan som regel klare en flyvetur på tre timer, uden at de bliver for utålmodige.

En ø med udsigt

Uanset hvor man vender sig hen, er udsigten på Lesbos formidabel! Det gælder hvad enten øjet mødes af bjerge med grønne dale, et middelalderslot eller havets blågrønne vand – nogle gange endda alle tre ting på en gang. Langs hele øens kystlinje finder man de skønneste bugter og strande i alle størrelser.

Stor eller lille by?

For dem, der søger byens puls og drømmer om at opleve spændende arkitektur, er det oplagt at tage en tur til øens hovedby Mytilini, som ligger på øens østkyst. Et glimrende pejlepunkt er Agios Athanasios katedralen, der med sit karakteristiske 33 meter høje gotiske klokketårn selvsagt er til at få øje på.

De mindre byer har hver sin charme, og det er nemt at forelske sig i flere af dem. Spies har udvalgt seks forskellige byer på øen, som alle er fortryllende skønne feriesteder:

Petra med sin karakteristiske kirke og dejlige strand. Den lille idylliske ferieby ligger nordligt på øen og på den livlige strandpromenade er der altid noget at kigge på.

Farverige Molivos med sin autentiske, græske karakter. Hvor du end kigger hen, er der smukt i denne vidunderlige middelalderby, der med sine smalle gader og fine stenhuse virkelig indbyder til hyggelige slentreture.

Anaxos med masser af hyggelige taverner og øens måske bedste strand. Med sit begrænsede natteliv er Anaxos et hyggeligt sted for dem, som ikke ønsker for meget hurlumhej, men som i stedet for jubler over den smukkeste solnedgang over havet. Stranden er et kapitel for sig, og her er masser liggestole og parasoller. På de hyggelige små strandbarer og restauranter serveres lækker traditionel græsk mad, og ikke meget kan måle sig med en helt enkel velsmagende græsk salat.

Eftalou med varme kilder og smukke bugter. De termiske bade på Lesbos har været kendt og anvendt siden oldtiden. De betragtes af nogen som terapeutiske behandlinger for alle slags dårligdomme. Atmosfæren på stedet er fredelig og afslappet, både på stranden og de lokale taverner.

Plomari den behagelige havneby, der, ifølge indbyggerne selv, producerer Grækenlands bedste ouzo. Stranden egner sig perfekt til snorkling, og fra liggestolen har man en glimrende udsigt til den tyrkiske kyst og naboøen Chios.

Skala Kallonis som er en lille hyggelig fiskerby med en skøn strand og mange små hyggelige tavernaer. Det er et utroligt børnevenligt feriested, hvor man også finder Spies’ familiehotel Family Comfort Aeolian Gaea, som er et af øens allerbedste ferielejlighedshoteller.

Rigt fugleliv

På Lesbos er det ikke bare solhungrende turister der elsker øen. Det gør fugle tilsyneladende også, for her er et særdeles rigt fugleliv. Særlig i april og maj, hvor mange trækfugle ”mellemlander” på Lesbos på deres færd fra Afrika til Europa. Ligesom fuglene flokkes tilrejsende ornitologer omkring Kallonibugten for at få et spændende glimt af de mange forskelligartede fugle – og hvis fuglen så at sige er fløjet, kan man altid nyde synet af de farverige flamingoer, som er her året rundt.

Ferie- og badeliv

På Lesbos findes et utal af både sand- og stenstrande, store som små. På mange af stenstrandene skal man ikke længere end et par meter ud, før fødderne rammer en blød og fin sandbund. Vandet er fuldstændig krystalklart, hvilket gør det helt oplagt at tænke på snorklen som noget af det første, når ferietasken skal pakkes. At rejse med børn er noget af det letteste i Grækenland, for grækerne er familiemennesker, og det skinner tydeligt igennem på feriestederne. Alle steder mødes man med et smil og børnene med et venligt klap på kinden. Mange af de hoteller, man bliver indlogeret på, når man rejser med Spies, er hyggelige familiehoteller, hvor værtsparret lægger en dyd i at få gæsterne til at føle sig hjemme og velkomne fra første øjeblik. Det giver en helt særlig afslappet feriestemning.

Skulle mor og far have fået lyst til at holde lidt i hånd, findes der ikke noget smukkere sted at gøre det end til en solnedgang over Lesbos, mens ungerne aftenbader i strandkanten. Prøv selv!