Kreativ ni-årig får god idé

Havene flyder med plastikaffald. Laura Aarup Tybjerg fra Beder ved Aarhus, har fået den gode idé at lave kreativt legetøj af det.

”Af børn og fulde Folk skal man høre sandheden”

Havmiljøvogter

Sandheden er, at det er rigtigt bekymrende, at havene og strandene er under et kæmpe pres, fordi det åbenbart er en kæmpe udfordring at begrænse det plastikaffald, der ender alle andre steder end i affaldssækken.

Af Henriette Rosenthal

Fra skrald til kreativt legetøj

Havmiljøvogter

Laura er frivilligt medlem af junior-afdelingen af Forsvarets Havmiljøvogterkampagne, der opsamler plastik og andet løst affald på de danske strande. En dag gik hun en tur på stranden sammen med sin familie for at samle, det som Forsvaret kalder, ”havfald”. Udtrykket dækker over de rå mængder af flasker, plastiklåg, fiskeredskaber, sko, metaldåser, børster og andet skrammel, der ligger og flyder på strandene.

Da Lauras affaldspose var fyldt, kiggede hun nærmere på, hvad hun egentlig har fået samlet sammen, og opdagede at hun ved hjælp af et gammelt cykelsæde, et stort rødt plastiklåg og en sut tilsammen kunne samle et “baby-cykel-dyr”. Da de, Laura, hendes forældre og bedsteforældre kom hjem fra den friske tur på stranden, fik hele familien blod på tanden, og der blev fluks fundet lim, tusch og en saks frem. Snart var de i fuldt sving med at lave fantasifulde havfaldsvæsener af affaldet. De tilbragte en hyggelig, kreativ dag omkring spisebordet, hvor fantasien fik frit løb. Siden har Lauras gode idé spredt sig, via Havmiljøvogternes Facebook-side, til børn og voksne over hele landet.

Havmiljøvogter

Har i lyst til at blive Havmiljøvogtere?

Havmiljøvogter

Hvis I også har lyst til at blive en havets ambassadører, kan I blive ”Havmiljøvogtere”. Du finder kontaktformularen på www.havmiljøvogter.dk, og det er også her, du kan læse mere om, hvordan dit barn, mellem 8-14 år, kan blive ”Junior-Havmiljøvogter”. Det er da fantastisk, at man kan kombinere det frivillige arbejde med at opsamle plastik og andet affald i havfaldsposerne, med hyggelige timer bagefter, mens man kreerer ”Havfaldsvæsener”.