Klokken ringer ind og dit barn skal i skole.

Skolen kan synes stor og uoverskuelig, når man er omkring seks år. Det er en helt anderledes verden, end de er vant til. Legepladsen,
som måske nu er en del af skolegården og mere asfalteret. Lokalerne er større og der er færre voksne. For mange børn er det et stort skift. For mine børn betyder det ingen hegn og de er tæt på trafikken. Det skal man lige sluge. For hvordan kan de det?

Oplevelsen, børn og forældre er meget forskellige og det første møde i den ”nye verden”, afhænger af hvor klar er de voksne og barnet er samt, hvordan samspillet er med de voksne, der modtager børnene.

Fagre nye verden

De fleste børn er så klar til at møde den fagre nye verden. Store og stolte. Det er vigtigt at vi tror på børnene og taler med pædagogerne i tillid, hvis vi er usikre eller undrende. Forældresamarbejde er en grundlæggende vigtig del af et godt skoleforløb. Skolestart er en proces, som at starte nyt job. Nye forventninger og nye rutiner.

Børnene kan en periode blive mere trætte og have brug for at være ”lille” derhjemme. Fordi dit barn mestre mere. Lad dem være hvor de er, og giv dem plads til ikke at kunne alt det, de før bare mestrede. Det kommer igen, og er som regel et tegn på at barnet er lidt overvældet og har brug for afslapning hjemme. De kan også pludselig blive meget store og livsduelige. Sige nogle nye ord og gloser,
du aldrig har hørt før.

Nye vaner

Hjælp jeres barn med nye vaner. Sørg for, at dit barn får gode grundlæggende rutiner omkring søvn og kost. Pakke tasken, kan de selv hjælpe med, de andre ting er du ansvarlig for. Dernæst er det godt at støtte dit barn i at have tålmodighed i klassen. Mange børn vil gerne ”være på”, sige noget og deltager ivrigt og med megen nysgerrig energi, hvilket er dejligt. Men når alle taler, kan ingen høre. Du kan hjælpe med at give plads til de andre børn.

At lære barnet at vente og lytte.

Som forældre har du et medansvar for, at klassen får de bedste betingelser. Trivsel mellem børnene kan ske på flere måder. Vær åben for børnenes nye kammerater i skolen. Prøv efter noget tid at invitere forskellige nye børn med hjem, hvis der er overskud. Det skal gerne komme naturligt. Børn har forskellige behov. Nogle har ikke brug for mere fællestid med andre end tiden i skolen. Det må vi respektere. Familier har forskellige muligheder for at bidrage. Støtter I op om et godt klassefællesskab, vil det gøre det nemmere når klokken ringer ind.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments