Klassens syndebuk?

Hejsa,

Jeg har verdens sødeste søn som ikke kan li sin ene lærer. Han synes at hun er efter ham og han mener ikke selv at han gør noget forkert. Han føler det som om han er blevet klassens syndebuk. Han vil ikke ha at jeg taler med læreren om det, for så tror han at det bliver værre. Hvad kan jeg gøre for at hjælpe ham?

Kære betænksomme forælder

Jeg synes som udgangspunkt, at man altid skal acceptere sine børns ønsker – i dette tilfælde at undgå at tale med læreren. Glæd dig over, at han deler sine bekymringer med dig, og at han har tillid til, at du behandler situationen respektfuldt – for det gør du i og med, at du ikke blot går til læreren, som mange andre forældre måske ville have gjort.

Der skal selvfølgelig gøres noget ved situationen. Kunne det være en løsning at tale med nogle af de andre forældre i klassen og høre, om de hører lignende historier derhjemme? Kan du tale med nogle kammerater og få be- eller afkræftet din søns oplevelse? Det er altid en god idé at se elefanten fra flere sider – jo flere jo bedre – for at få et helstøbt billede.

Uanset om andre kan bekræfte problemet eller ej, er din søns oplevelse berettiget. Og sådan skal han ikke have det i skolen. Tal med ham om, hvad han selv kan gøre for at undgå at havne i syndebuksituationer, og om hvor stor betydning ens forudindtagethed (at han fx tror, at læreren ikke kan lide ham) har, da de kan blive selvopfyldende profetier.

Hvis problemet fortsætter, vil jeg anbefale dig at gå systematisk til værks: Lav et ’løsningskatalog’ sammen, hvor I brainstormer på forskellige løsningsforslag, som I til sidst giver point alt efter, hvor stor effekt de kan have på problemet (1= lille effekt, 5= stor effekt). Her kan du jo bl.a. tale for et løsningsforslag ’at tale med læreren’ og argumentere for, hvorfor det kunne have stor effekt. Måske får du ham overbevist om, at det ligefrem ville være det bedste af alle løsningsforslag?

God fornøjelse med det.
Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments