Kig efter lus inden skolestart

Det ville da være skønt, hvis lusene holdt sommerferie ligesom os mennesker, men det gør de desværre ikke, tværtimod.

Af Bonnie Jensen

Man ser ofte at der er højsæson for lus efter sommerferien, og nogle mener, at det skyldes, at vi ses med flere forskellige mennesker i ferien end vi gør i hverdagene. Opmærksomheden på lus er muligvis også mindre i sommerferien, da vi er mange der tror, at det er i skolen og på fritidshjemmet, vores børn får lus med hjem fra. Uanset hvad, så trives lus i hovedbunden lige godt om det er ferie eller hverdag, og derfor kommer her en opfordring til at tjekke børnene efter for lus, inden de sendes i skole til første skoledag med den nye skoletaske på ryggen.

Sådan smitter lus

Det tager kun ca. 30 sekunder at blive smittet med lus, men det kræver meget tæt hovedkontakt. Lus kan nemlig hverken flyve eller hoppe. Kun kravle. De smitter ved at kravle fra ét hår til et andet, og derfor er det typisk børn, der smitter hinanden under leg – for derefter at smitte resten af familien.

Forebyggelse er bedre end behandling

Alle os der selv har prøvet at få besøg af en hel lusehær i hovedbunden, kan nok nikke genkendende til, at det ville være rart at have vidst, at der findes et produkt til forebyggelse af lus. De er nemlig ikke særligt rare at have besøg af, og kan tage tid at komme af med igen.
Man kan faktisk forebygge lusesmitte med Hedrin Protect & Go®, som bare skal sprayes i håret, og kan blive siddende til næste hårvask. Nemt ikk?

Udover at produktet dræber de lus, der skulle få forvildet sig over i barnets hår, så virker det også plejende på håret, og modvirker at det filtrer, hvilket jo er rart, når vi skal kæmme det lange tykke hår. Ved bare to ugentlige behandlinger forebygger og beskytter man altså mod lus året rundt. Brug Hedrin Protect & Go®, når børnene skal tilbage i skole eller institution efter sommerferien, til legeaftaler, på spejderture, overnatningsaftaler og i alle andre situationer, hvor der er risiko for, at børnene har uvelkomne gæster med hjem til resten af familien. Vær opmærksom på, at produktet bliver skyllet ud med vand, og derfor skal sprayes i håret efter hver hårvask.

Behandling mod lus

Skulle uheldet være ude, og dit barn har fået uønskede gæster i hovedbunden, så findes der et stort udvalg af lusebekæmpelsesmidler på apoteket. Og her er det klogt at være opmærksom på, hvilke man vælger, da produkterne jo kommer i direkte kontakt med huden.

Hedrin serien er helt fri for skadelige kemikalier, insektgifte, parfume og parabener. Og så er de også allergimærkede med AllergyCertified mærket. De er både milde og skånsomme, og kan bruges til behandling af lus hos både voksne og børn helt ned til 6. måneder. Når man behandler med lusemidlet Hedrin, er det indholdet af oliebaseret silikone, der indkapsler lusene, så de ikke er i stand til at komme af med overskydende væske fra blodsugningen. De dør ganske enkelt.

  • Hedrin Treat & Go er til behandling mod lus. Det er en vandbaseret mousse, der ikke fedter, og kan derfor blive i håret fra 8 til 24 timer.
  • Hedrin Once shampoo er en silikonebaseret gel, som er nem at anvende og allerede kan vaskes ud efter 15 minutter.
  • Hedrin Original er en silikoneoliebaseret olie, der skal virke i håret i minimum en time, men som kan sidde i helt op til otte timer.

Der findes altså noget for ethvert temperament, hvad enten man er til forebyggelse eller bekæmpelse. Læs mere om produkterne fra Hedrin her på deres hjemmeside: www.hedrin.dk

Vil du være sikker på at undgå smitte fra kamme og børster, så:

  • vask dem i sulfovand
  • læg dem i fryseren i to døgn
  • undlad at dele kam eller børste med en, der har lus.

Lus spreder sig ikke gennem tøj, sengetøj, bamser eller husdyr. I behøver derfor ikke at bruge energi på omgivelserne, hvis I finder lus.

Sådan finder du lus og luseæg

Fugt håret og kom balsam i det, inden du reder det igennem. Balsam får lusene til at sidde stille. Alternativt kan håret blot gøres vådt, inden det redes igennem. Red håret igennem med en tættekam fra hovedbunden ud til hårspidsen. Tættekammen rengøres eller bankes på et hvidt underlag, her kan man evt. sætte et stykke fra en engangsvaskeklud helt op under tænderne af lusekammen, og så kan den tages af indimellem. Det gør det nemt at se evt. lus herpå. Kig grundigt efter luseæg i håret bag ørerne eller i nakken. Finder du luseæg ved hovedbunden, er der en stor chance for, at der er levende lus i resten af håret. Hvis du ikke finder levende lus, men kun æg, så kæm ekstra grundigt i den kommende uge for at holde øje med, om æggene udklækkes.