En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den kaldes ofte fejlagtigt en tæge, men der er grund til at skelne, da en tæge er et insekt, som ikke gør mennesker noget.

Hvad er en skovflåt
Man kan kende forskel på de to ved at tælle deres ben. En tæge ligner en bille og har seks ben, mens en flåt har otte og mere ligner en meget lille edderkop. Flåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.
Hvor lever skovflåten
Skovflåten sidder i toppen af højt græs og lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. Får du en skovflåt på dig vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop (skridtet eller armhulerne), men den kan slå sig ned alle vegne.
Hvorfor er det vigtigt at fjerne skovflåten?
Når man har en skovflåt siddende på kroppen, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt. Men det er vigtigt at fjerne den, fordi en lille del af dem kan være bærere af en bakterier og virus, der kan give Borrelia og TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse.
Sådan fjerner du flåten
Hvis den har sat sig fast, så find en smal pincet eller flåtfjerner og tag fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt. Træk langsomt og sejt, indtil den slipper. Lad være med at prøve alle de gamle husråd med at dreje flåten rundt, brænde den med et cigaretskod eller smøre vaseline på, til den slipper. Man risikerer blot, at flåten sprøjter sit maveindhold ind.
Hvis der bliver lidt af flåten siddende
Hvis der bliver en smule af flåten siddende i huden, gør det ikke noget. Det vil blive afstødt i løbet af få dage.
Hvad skal man holde øje med efter et flåtbid?
Hvis man er blevet bidt af en flåt og opdager en lille rød plet, som gradvist bliver større og hvis der udvikler sig et blegt område inde i midten. Og hvis man mærker symptomer som f.eks. feber, træthed, hovedpine samt muskel- og ledsmerter ligesom ved influenza, kan det være tegn på smitte. Her skal du tage kontakt til din læge, der kan kigge nærmere på dit flåtbid.
På www.flåtbid.dk, www.netdoktor.dk og www.sst.dk kan du læse meget mere om flåter, levesteder, forebyggelse, TBE og Borrelia.