(K)- ærlighed.

Læs med her, hvor jeg sætter fokus på det med at være ærlig for kunne være kærlig.
For at kunne være kærlig må du være ærlig. Og det er jo noget af en påstand!

Jeg har i mange år slet ikke koblet de to ting eller tænkt det i en sammenhæng. Det har altid for mig været en selvfølge at være ærlig overfor dem jeg holder af. Det tror jeg er en selvfølge for de fleste af os. Så hvorfor kigger jeg nu pludselig på dette på en ny måde. Jo, det gør jeg fordi jeg i dag ved noget om mig selv og min måde at reagere på som jeg ikke vidste tidligere, hvilket vi nok er mange oplever, efterhånden som vi bliver ældre.

Noget af det jeg har fået øje på, har været godt og andet svært. Det er f.eks. svært at opdage, at jeg ikke altid har været helt ærlig. Nu tænker du måske om jeg så har gået rundt og løjet i mine venskaber eller mit ægteskab? Nej, ikke på den måde hvor jeg har holdt nogen andre for nar, slet ikke. Det jeg tænker på her er det med at være ærlig over for sig selv, og det jeg gerne vil. For så at kunne være kærlig både mod mig selv og mod andre.

Med hvilket formål?

Kærligheden vil blive så meget mere levende og ægte, hvis vi udtrykker det vi gerne vil have og ønsker os. Dermed ikke sagt, at det kan lade sig gøre altid. Det ligger mig meget nært altid at håbe, at andre ved hvad jeg har behov for.
Fordi jeg selv er god til give og finde ud af hvad andre kunne tænke sig (tror jeg), så håber jeg altid på, at det også går den anden vej. Eller i hvert fald indtil jeg fik øje på hvor urimeligt det egentlig er. Sikke krav at sætte til andre mennesker, vores børn, mand, ven, kollega og andre der er tæt på os.

Når jeg har spurgt mig for, både som privat og fagperson, vil de fleste helst have tydelighed i deres relationer. Selvfølgelig på en dejlig måde. Men det, at høre fra en person hvad der gør vedkommende glad, er virkelig givende. Det kan også give tryghed at vide, hvad den anden mener i stedet for at skulle gætte sig til det. Dem der er tæt på os, vil kunne mærke hvis vores følelser er falske, og særligt vores børn kan mærke det helt ind på celleplan, hvis det vi siger, ikke stemmer overens med det vi føler.

Sårbarhed og ærlighed

I det øjeblik vi tør vise hele os, vores sårbarhed og hvem vi virkelig er, der vil vi også kunne mærke vores kære meget mere og være ægte og ærlige – og omvendt.

Det kan ligge langt tilbage i vores liv, når vi skal søge efter årsagen til at vi reagerer som vi gør i for de relationer der er tættest på os. Måske har du lyst til at gå på opdagelse i dette. Måske ikke.

Uanset hvad synes jeg det giver mening at tage udgangspunkt der hvor du er lige nu, og spørge dig selv hvad du gerne så forandret, for at du blev gladere. Hvilke behov har du, og tør du være ærlig omkring dem, er starten på at være ærlig overfor dig selv, og skabe det liv du gerne vil have. Således at du langt mere selv er herre over hvad du får, og bare tager imod det der nu måtte komme.

Kan man være for ærlig?

Du læser måske dette og tænker at du da altid har været ærlig over for andre og dig selv, og alligevel har det nogle gange skabt udfordringer. Dette kan der jo også være grunde til, og her kan det være interessant at kigge på, om vi har en bagtanke med det vi gør, som for eksempel at håbe på støtte, eller håbet om anerkendelse. Som regel vil disse ting ikke være tydelige for os lige med det sammen.

På spørgsmålet om hvorvidt vi kan være for ærlige vil jeg sige: Nej – det kan vi ikke. Men jeg vil overveje hvilke tanker jeg deler med andre, og hvad jeg holder for mig selv. Fordi det altid kan betale sig at overveje om det jeg siger, vil gavne mine nærmeste. Så ærligheden handler her, om at jeg accepterer mig selv fuldt ud i forhold til følelserne i en situation, og det er ikke det samme som at vi altid skal dele den.

Og som krølle på halen, synes jeg det er meget vigtigt at være opmærksom på, at vi ikke kan kræve noget bestemt af nogle andre mennesker. Vi kan håbe og opfordre, men at forlange at nogen skal noget bestemt for at vi er glade og tilfredse er for meget at forlange. Den må trække hjem til os selv. Min personlige erfaring er, at med mine skridt henimod at være mere ærlig og blid mod mig selv, er mine relationer også blevet mere dybe og nærværende.

Se Ninnas blog her:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments