Julens forventninger

Det er os som voksne, der skaber børnenes forventninger til hvad jul er. Hvordan vi ønsker os at vores børn skal se tilbage på deres barndomsjul. Men hvordan undgår vi at skuffe dem i deres forventninger, samtidig med, at vi selv bevarer en smule af julestemningen?

Af Bonnie Jensen

Hvad er det for en jul, vore børn vil huske tilbage på som deres barndomsjul, når de selv engang skal til at holde jul? Er det mindet om julen, som mange fortravlede forældre opfatter den: Den stressede og overlæssede jul, hvor vi drøner rundt i et forsøg på at leve op til børnenes (eller måske i virkeligheden vores egne?) forventninger om en rigtig jul? Er det bjerget af gaver under juletræet, den årlige julekalender fra LEGO eller chokoladekalenderen, de daglige kalendergaver, og tv-reklamerne med alt det farvestrålende legetøj de skal ønske sig? Eller er det juletraditionerne fra børnehaven med Luciaoptog, juleklip og fældning af juletræ i skoven?

Traditioner hjemme og ude

Vores børn holder jul flere forskellige steder med flere forskellige traditioner. Der er én jul hjemme hos mor og far, eller der er måske én hjemme hos mor og én hjemme hos far, og der er en anden eller tredje jul i børnehaven eller fritidshjemmet og klubben. Forvirrer det børnene, og overfører de forventningerne om, hvordan en rigtig jul skal være, fra hjemmet til børnehaven og omvendt?

Jeg vil vove den påstand, at børn er gode til at sortere i forhold til hvor de befinder sig. Det er måske lidt det samme som de forskellige regler hjemme hos mor og far og hos bedsteforældrene. De fleste børn ved godt at regler og traditioner er forskellige og det accepterer de.

Hvad er vigtigst for vores børns jul

Jeg vil påstå at de fleste børn ønsker sig ret få ting for at en jul er vellykket: et par fine gaver og hyggeligt samvær med familien. For de mindre børn er det ofte det fine og knitrende gavepapir der trækker, imens det hos de større børn med alderen, bliver mere vigtigt at have et par traditioner, som f.eks. æbleskive-søndag, juletræsfældning, pynte juletræ en bestemt søndag i julemåneden eller konfektfremstilling

Mange børnehaver og fritidshjem starter gaveproduktionen allerede i begyndelsen af november, og børnene kommer stolte hjem med pakken i hånden og kan næsten ikke vente til juleaften på at se hvor glade forældrene bliver for den fine hjemmelavede julegave. I nogle skoleklasser, tager de en juleindkøbs-dag, hvor klassen i samlet flok drager mod nærmeste storcenter og juleshopper.

Skru ned for stressen

Jeg selv elsker julen og alle de traditioner jeg efterhånden har fået skabt for mine egne drenge. Traditionerne der dog har ændret sig en smule i takt med, at de voksede sig fra vuggestuebørn til de store teenagere de nu er blevet. Men jeg har også med tiden lært, at selv om man lægger en masse planer, må man være parat til at ændre dem hen ad vejen. Man vil så gerne nå det hele, men det kan være svært, og det er her man skal stoppe op og vælge nogle lidt nemmere løsninger. Man vil jo gerne deltage i morgen-julehyggen i børnehaven, i klippe-klistre-hyggen i skolen, til gløgg-aften med vennerne og til søndags-kagebagningen med bedsteforældrene. Og det er her vi må prioritere. Bevares, småkagerne smager da helt specielt når dejen er hjemmelavet, men kan med fordel sagtens købes færdiglavet og spist bliver kagerne med garanti. Julehyggen i skolen og i børnehaven, kan enten mor eller far tage, det behøver jo ikke være begge forældre der er repræsenteret alle steder. På den måde bliver der måske bedre tid og mentalt overskud, til en spontan tur på skøjtebanen eller julemarked i Tivoli, for de spontane indslag er faktisk også tit ret sjove. Vi skal huske os selv på, at børnene som oftest er glade når bare man hygger lidt med dem, de laver ikke regnskab over alle de glippede arrangementer.

Årets allerbedste julegave er ikke nødvendigvis den, der har kostet flest penge. Det kan lige så godt være det helt rigtige sæt skitøj til yndlingsbamsen, som det kan være sidste skrig i ny kostbar elektronik. En fin indpakning i den kreative ende af skalaen, er også med til at glæde modtageren af gaven. Det er altid dejligt når der er lagt lidt personlighed og engagement i valg af papir og bånd, når gaverne ligger og frister under juletræet.

Næ, har du lavet dem?

Hjælp dit barn med at lave nogle fine julegaver til mormor og farmor. På Internettet findes masser af opskrifter på fine hæklede grydelapper. Det er hyggeligt, at give denne kundskab videre til vores børn. Når mormor og farmor begejstret slår hænderne sammen, når de pakker denne fine hjemmelavede gave op juleaften, vokser børnene lige et par centimeter.

Gem skotøjsæsker i stedet for at smide dem ud, når skogaderoben udvides. Lad børnene dekorere æskerne med farverigt papir, eventuelt en flot decoupage, vælg et flot bånd og bind en kæmpesløjfe. Voila, en gave der i sig selv ligner en million.

Julegaver

Skikken at skænke julegaver har været almindelig siden vikingetiden. Gaver i form af legetøj vandt indpas i det bedre borgerskab før juletræet. Datidens yndede legetøj var: bolden, trolden i æsken, toppen, nøddeknækkeren og dukken. Først ind i 1800-tallet begyndte man at pakke gaverne ind. Andre hængte dem på juletræet eller satte gaverne uindpakkede på et bord eller under træet