Hvorfor er vi utro?

Vi hører ofte i medierne, at flere og flere danskere er deres partnere utro. Først hører vi, at flere kvinder end mænd er utro. Derefter hører vi, at flere mænd end kvinder er utro. Men uanset hvem der er mest utro, så forlyder det, at ca. hver tredje dansker er deres partner utro.

Af Cert.sexolog Kirsten Handberg

Hvorfor er så mange utro? Det er der flere grunde til. Først og fremmest bunder det i umødte behov og længsler efter frihed, kærlighed, nærhed og sex. Andre grunde er manglende kommunikation og stress. Andre grunde igen er krav, pres og forventninger til sig selv eller sin partner, som man ikke kan leve op til i eller udenfor parforholdet. Derudover virker det til, at mange par nærmest ejer og har kontrol over hinandens seksualitet, og afgør for hinanden, hvor den skal udfolde sig, hvordan og hvor ofte. Alle disse grunde fører ofte til problemer og frustrationer, og så er vejen banet for utroskab – groft sagt!

Når vi som mennesker oven i hatten har nem adgang til andre via nettet, netværk, arbejde mv. – og dermed har en stor social platform at boltre os på, og ofte møder mange nye og interessante mennesker, samt hverdagen med børn, madlavning, vasketøj, arbejdsbyrder, deadlines, en sur kæreste, som har ændret sig, er blevet doven som kæreste eller måske ikke har samme seksuelle behov og lyster som én selv, ja, så er det nemt at blive fristet og særligt hvad utroskab angår: det er svært at modstå fristelsen. Ud ryger tilliden og ind kommer skammen og skylden og selvbedragelsen.

Kollektiv opdragelse

Det er aldrig den rette vej at gå, at gå bag om sin partners ryg og være sammen med andre i skjul. Men hvorfor er det overhovedet sådan, det foregår? Fordi det bliver man nødt til, da utroskab hos langt de fleste anses for at være forkert. Men utroskab sker alligevel for mange, selvom de synes, det er forkert! Når det alligevel sker, kan det være fordi, det rent faktisk ikke passer til os at være hinanden tro. Vi spørger måske os selv i en ærlig stund ”hvorfor skal vi lade være med at være sammen med andre?” Hvorfor kalder vi det utroskab at flirte, kysse, få lyst til og have sex med andre end vores faste partner? Det gør vi, fordi vi er blevet kollektivt opdraget til at synes, at det er forkert. Muligvis på baggrund af gamle dages normer for familien. Måske spiller biologi også en rolle, ift. At holde par sammen. Og langt, langt hen af vejen spiller tryghed og frygten for at dele og miste også en rolle – måske endda den største af dem alle.

Er vi virkelig så monogame?

Jeg tror, at mange bilder sig selv ind, at de er monogame, fordi de er bange for det alternative og det ukendte. De er bange for at dele og evt. miste den, de elsker. Det kaldes angst-monogami. Jeg tror, at mindstedelen af os oprigtigt er monogame. Vi er allerhøjest serie-monogame – for mange af os skifter partnere nogle gange eller flere i livet fremfor at have én fast partner livet igennem. Jeg tror også, at mange bilder sig ind, at man kun må/bør/skal have lyst til sin partner hele vejen igennem forholdet, og hvis man ikke længere har lyst til sin partner, konkluderer man, at så må man gå fra hinanden og finde en ny partner – eller være utro fremfor at arbejde på at få lysten igen. Jeg tror generelt, det er misforstået at give op på det grundlag. Men mange er slet ikke klar over, at lysten kan genvindes, og at der findes andre modeller for parforholdet, som kunne være en af måderne at genfinde lysten til hinanden på, hvor det er okay at have lyst til andre – det er tilmed accepteret som værende naturligt – og hvor det måske endda er okay, at være sammen med andre i forholdet. Men de modeller findes. De er bare utraditionelle og provokerende og skræmmende! De hedder polygami og polyamorøsitet, og de handler om frihed, ærlighed, åbenhed, nysgerrighed, jalousi, angst, tvivl, frygt, vrede, glæde, sorg, udfordringer, fornyelse, udvikling og meget mere.

Du har nok luret det. Tror jeg virkelig, at hvis flere af os turde være mere åbne og frie i vores parforhold og begrænse hinandens seksualitet og kærligheden mindre, ville der være mindre utroskab og lykkeligere parforhold? Ja, det gør jeg. Delvist.

Det er nemlig ikke givet, at åbne forhold er noget for alle eller er den rigtige vej at gå. Det ene udelukker heller ikke det andet – utroskab kan også ske i åbne forhold og i de mest ”lukkede” forhold kan der være fuld troskab. Utroskab sker nemlig ikke altid grundet manglende sex i et forhold, men også grundet manglende kommunikation og nærhed.

Utroskab handler dog altid om umødte behov og længsler. Så husk at tale sammen, vær ærlige om jeres behov og længsler og sæt ord på dem. Vær åben over for at lytte til den andens behov og længsler og måske endda også opfylde dem – så styrker I jer rigtigt godt mod utroskab.