Hverdagen i en småbørnsfamilie

Manden arbejder over og kommer sent hjem fra job. Du står med varm mad og 2 små sultne børn. Du er træt, fyldt op og bliver let irriteret. Efter aftensmad, børnebadning og putteritualer, falder du tidligt i søvn på sofaen. Energien er brugt på dagen og de praktiske ting. I får ikke talt sammen når I ses, fordi I har underskud på både søvn og nærvær. Har en i forholdet et problem, har I begge et problem – en fælles tredje udfordring.

Af familieterapeut Lone Carmel

Kender du billedet? Måske meget forenklet, men mange småbørnsfamilier taler om evig træthed og dårlig samvittighed. Manden taler om at han får for lidt sex og tid til sig selv, og konen taler om at hun hele tiden er ”på” og trænger til fred og stilhed. Hun mangler ofte nærhed, og netop derfor, det er en god ide at tage væk sammen alene uden børn. For kvinder har en tendens til at ”lige skulle nå” dit og dat, med det resultat at de falder sammen når alt det praktiske er ordnet, og så orker de ikke at være til rådighed for nogen. På et hotel, kan kvinderne nemmere slappe af, og glemme vasketøjet for en stund.

En småbørnsfamilie er på mange fronter meget pressede i tid. Men det er ikke kun børnene, der tager tiden. For pudsigt nok siger statistikkerne, at vi samtidig har travlt med at bygge ud og eller dyrke interessante jobs og karrierer. Så moderne forældre har hænderne fulde, og måske er det en af grundene til at skilsmissetallet i Danmark er højt, i børnefamilier med børn i alderen 1-3 år. Er det en del af den moderne historie, med en generation der vil have det hele? Måske, men vi er selv med til at danne rammerne for vores familie. Mange har en tendens til, ubevidst at skulle leve op til det perfekte glansbillede.

Hverdagens udfordringer

Alle familier har deres udfordringer, og det er for det meste dejligt, men sommetider kan det også være svært. Rigtig mange par diskuterer rengøring, økonomi, tid, opdragelse, sex og praktisk arbejde. De følgende råd er helt konkrete pejlemærker, som kan måske hjælpe jeres forhold. Dernæst følger ideer til at arbejde med hvad disse ting underliggende ting ofte kan handle om.   

Kan det minimere vores diskussioner at hyre en rengøringshjælp? Rengøringsstandarder er forskellige, og er vigtige at få diskuteret. Skal det fordeles mellem jer, eller skal I gøre rent sammen en dag om ugen?   

Kan vi med fordel lave et budget? Skrive need to have, og nice to have ned. Prioritér om indkøb skal være økologisk eller på tilbud. Skal vi have hver vores lommepenge? Skal vi lægge det samme til side til ferier eller hvordan?  

Tiden er svær at gøre noget ved. Men vi kan strukturere os ud af meget. Vi kan planlægge indkøb, have basisvarer i køkkenet som kan indkøbes en gang om måneden. Kan vi spise rugbrød en dag? Tage noget med hjem? Kan vi lave mad til flere dage, eller fryse kødsovs ned i flere portioner.

Sid søndag aften med kalenderen, og få styr på ugens aftaler. Det kan mindske stress. Aftal endvidere om I skal skiftes til at have job med lange arbejdsdage, om en af jer i en periode kan arbejde tættere på jeres bopæl, om I skal I have en barnepige? Har I brug for hver jeres alenetid? Afstem jeres forventninger.

Opdragelse

Vores måde at opdrage vores børn på er ofte forskellig. Både som mand og kvinde, og alt efter vores egen baggrund. Medier og samfund har også en stor betydning. Tal højt om hvad jeres værdier skal være i forhold til børnene, respekter forskelligheder og find frem til en fælles måde at håndtere udfordringerne på. Sex er oftest en mangelvare i småbørnsfamilier. Begge har lyst, men det kommer nederst på to do listen. Desværre, for det er en del af limen i jeres parforhold. Sex er ikke altid som på film, mindre kan gøre det. Nogen gange er det ”frikadellesex”, og nogen gange må det være lidt hurtigt og kedeligt. Men flyt det ud af soveværelset, og tal om jeres lyst og behov for tiden, gerne inde i sofaen. Alt for ofte tales sex ned, og så bliver det ikke til noget. Nogen gange kan det være et behov bare at ligge tæt, give massage og være intime på forskellige måder.

Det praktiske arbejde fylder meget. Igen kan aftaler, struktur og realistisk planlægning være med til at hjælpe. Grin lidt af madpakker, wc rensning, kartoffelskraldning og opvask. Brug humoren til at lave kedelige hverdage om til sjove hverdage. Der er flest hverdage i vores liv, så nyd dem. Gå på kompromis og lad sofapuderne ligge lidt skævt, eller lad legetøjet stå til dagen efter. Det er fint at rydde op, men tænk over hvor styrende det er for at du og familien kan være i jeres eget hjem.

Disse emner er hverdagsting. Men under disse, ligger der som regel underliggende følelsesmæssige behov, som ikke er blevet dækket hos os eller partneren. Derfor er rengøringen eller økonomien ofte mere symptomer, der dækker over nogle mere grundlæggende vigtige temaer. Ofte ”glemmer” vi at se hinanden som vi er, vi ser ikke alt det gode den anden vil gøre, og vi husker og gemmer vores skuffelser. Derfor kan fokus med fordel bruges på at få talt om det der ligger ”under” det vi taler om. Sætningen ”du hjælper heller ikke med noget herhjemme” (som kan handle om anerkendelse og respekt), kan siges på den her måde; ”jeg savner en snak om hvordan vi fordeler opgaverne, for jeg føler mig ikke anerkendt”. Det kan også være ” hvorfor kan jeg ikke komme til håndbold igen” (som kan handle om frihed og selvstændighed), som kan siges med ”jeg har brug for tid alene, se vennerne og vælger mig selv i aften”. Det er ikke nødvendigvis et fravalg af den anden. Men det kan føles sådan, hvis I ikke får talt sammen under det overfladiske punkt.

Her er et par spørgsmål, der måske sætter lidt tanker i gang:

Hvad giver energi?

Hvad konkret vil du gøre for at få energi?

Hvad er jeres værdier?

Hvad er din motivation?