Hvad skal barnet have med i skoletasken?

Efter sommerferien er skoletasken pakket med glade forventninger, samt alt hvad barnet har brug for i løbet af skoledagen.  

Af Henriette Rosenthal Muld

Første skoledag i et helt nyt skoleår. Det er en fest, når ungerne mødes i skolegården efter en ugelang sommerferie, hvor mange har savnet hinanden, bare fordi forældrene har ”glemt”, at synkronisere ferieplanlægningen med alle kammeraternes.

Nu starter sæsonen for ”skoletaskepakkeri” og det kan være en god idé, at gøre det til et ritual, inden barnet går i seng. Om morgenen er der som regel rigeligt at se til og huske.

Pas på at skoletasken bliver for tung

Bøger er tunge, så tjek skoleskemaet dag for dag, og pak kun de bøger, som barnet har brug for til den enkelte skoledag.

Lang skoledag

I forbindelse med skolereformen, som blev effektueret sidste år, er skoledagene blevet længere, og derfor skal barnet også have mere ”brændstof” at køre på. Derfor er det en god idé, at lave en ekstra madpakke, med lidt frugt, groftskårne grøntsager og godt brød, som barnet kan ”snacke”, når blodsukkeret ryger i bund sidst på skoledagen.

Hvilket penalhus er bedst?

Vælg et penalhus, sammen med barnet, som er overskueligt. Ikke for stort, ikke for tungt og uden overflødige ting, der fylder og forvirrer. Modellen, hvor tingene holdes på plads med elastikbånd, er god til mindre børn. Det giver bedre overblik end udgaven, hvor alt ligger hulter til bulter.

Hvad skal der i penalhuset? Tynde eller tykke blyanter?

Hvis finmotorikken er lidt usikker, er tykke blyanter, nemmere at bruge end tynde. De tre- og sekskantede blyanter er bedre end runde, for de giver et bedre greb og gør det lettere at holde rigtigt.

Stifterne bør ikke være for hårde, for børn trykker typisk hårdt, og så går papiret let i stykker.

 

Gode råd om skoletasker:

– Undgå skoletasker, hvor gymnastikposen kan klikkes på. Posen ender alt for ofte på cykelstyret eller på bagagebæreren med fare for at ryge ind i hjulet

– Bær altid tasken på ryggen med begge stropper. En tung taske hængende i én strop over skulderen belaster lænden unødigt

– Anskaf en rygsæk med brede stropper

– Rygsækken bør ikke være bredere end barnets brystkasse

– Tøm tasken om aftenen og tjek barnets skema, så der kun er de nødvendige bøger i tasken

– Fravælg alt for store tasker. Jo større taske, jo flere tunge ting kan der fyldes i

– Undgå tasker i tunge materialer som eksempelvis læder

Kilde: Børneulykkesfonden

Faktaboks:

Tunge skoletasker forårsager cykelulykker

Når børn cykler til skole, kan tunge tasker udgøre en risiko i trafikken, hvis de ikke bæres på ryggen. Dertil kan de mange stillesiddende timer på skolebænken kombineret med tunge tasker være hårde for barnerygge.

Kilde: Børneulykkesfonden