Hvad kan vi lave i vinterferien?

Vinteren i Danmark kan nemt føles lang og temmelig uoverskuelig.

Kulde og regn, sjældent afløst af få dage med frost, sne og høj sol, kalder på ferie – en kærkommen vinterferie, hvor mange enten skruer helt op for sneen og tager på skiferie eller også søger stik modsat og rejser til varme, sol og strand. Hvis man ikke har mulighed for at stikke af på dyre udlandsrejser, er det lige så dejligt at holde en ”hjemmehyggeferie” med nærvær og tid til at være sammen.

Af Henriette Rosenthal Muld

Vinterferien finder som regel sted i uge syv eller otte. Det gælder i hvert tilfælde for familier som har skolebørn, eller de familier hvor mor eller far er ansat i det danske skolevæsen. For familier med mindre børn som passes i dagpleje, vuggestue eller børnehave, er der mere frit slag i bolledejen, når vinterferien lander på tegnebrættet. Hvis man drømmer om at rejse, kan man med fordel gå i en stor bue udenom de to førnævnte uger, for efterspørgslen giver prisen på ferien et godt nøk i vejret og trængsel på feriedestinationerne.

Skiferie er sjov ferie

Nogle søger mod nord andre mod syd for at finde sne og løjper i regnbuens farver. Skiferie er sjov ferie for hele familien og børn i alle aldre kan være med. Hvis familiens yngste endnu ikke er klar til en debut på ski, er det på kælkebakken det foregår, men det er også både sjovt og udmattende.

De fleste lidt større børn synes at det er skønt, at give den gas på børnebakken i selskab med søde skiskoleinstruktører. Efter få års skiferie, får mor og far ofte baghjul på løjperne af junior.

Det er sjovt, selv at stå på ski, men der sker altså et eller andet, et blødt sted i hjertet, når man betragter ungerne på ski. Efter en dag på ski er det indbegrebet af familiehygge, at samle hele familien i skihytten i skiundertøj og tykke sokker.

Sne, ski og sol er en fantastisk cocktail, som man nemt bliver helt afhængig af.

Solferie i den mørke årstid

Nogle er til skiferie andre er knapt så begejstrede for tanken om kulde, og er udelukkende til solferie også i vinterferien. Det er faktisk også ualmindeligt sødmefyldt, at springe på en flyver med familien, på en kold og grå vinterdag og efter en flyvetid på måske fem timer, blive mødt af milde vinde og solstrejf når man står af igen. En uge i sydens eller østens sol, beriget med en god swimmingpool eller strand, kan få resten af vinteren til at forekomme mere spiselig – også selv om vinteren trækker ud og stjæler sig tid helt ind i april som egentligt officielt er en forårsmåned. Både humør- og d-vitaminkontoen har godt af en optankning sol og varme. Med lidt held får man også navigeret ungerne uden om de værste vintersnuer.

Vi bliver hjemme…

En ferie uden de store planer, kan være decideret livsgivende i en kold og mørk tid. Hverdage fulde af stramme skemaer for hele familien, og en koordinering i den helt store stil i retning af: hvem henter hvilket barn i eftermiddag, hvem har sene møder på jobbet, og har børnene sports- eller fritidsaktiviteter som skal passes i dag? Fra man slår øjnene op om morgenen er der fuld fart på, og så er vinterferien altså et godt langt frikvarter fra alle disse skemalagte aktiviteter.

Bliv hjemme og mærk roen sænke sig, når vækkeuret ikke tyranniserer fra morgenstunden, og alle får lov til at vågne i eget tempo. Forsøg at lade humør og fælles ønsker bestemme hvad dagen skal bringe. Det kan være en virkelig feriedræber, at mor i sin iver, har fået planlagt hele ferieugen, ud fra et godt hjerte og ønske om at få så meget ud af ferien som muligt.

I hverdagene har man ofte så travlt med at få maden på bordet, at børnene ikke rigtigt når at få et ben til jorden i køkkenet. I vinterferien er det oplagt, at tage børnene med i køkkenet og bage en lækker kage sammen. Når der er serveret kage og varm te med mælk, eller hvad der nu er det foretrukne, så træk gardinerne for og leg hjemmebiograf og se en hyggelig familiefilm sammen. Mere skal der ofte ikke til for at feriestemningen og -tempoet mærkes ganske betragteligt, uden at man er blevet ruineret.

Kedeligt eller ej? Nogle vil måske finde dette forslag ganske forfærdeligt, men faktisk kan et par feriedage også bruge til oprydning. Ja, du læste rigtigt. Faktisk synes børn ofte, at det er rart at få ryddet legetøjet ”i bund”, fordi det giver et bedre overblik over hvor meget legetøj der rent faktisk er på værelset. Måske genopdager barnet noget af yndlingslegetøjet, som har forputtet sig, og så er det næsten som at få nyt.

Hvis man er heldig, indvilliger barnet i en sortering af legetøjet, så man kan få pakket noget væk, for at give bedre plads til andet. I nogle tilfælde udløser det dog så store indsigelser fra barnet, at det er smartest at droppe projektet til en anden gang, for ferie handler om at hygge sig sammen, uanset om man er til ski, sol eller hjemlig hygge.