Hvad kan jeg gøre for at hjælpe min datter med dårligt selværd?

Hvad kan jeg gøre?

Min datter har dårligt selvværd. Hun tror slet ikke på sig selv og jeg, som hendes mor, synes jo hun er perfekt som hun er, kan jeg gøre noget for at styrke hendes selvværd?    

Kære forælder

Som forældre spiller vi en meget vigtig rolle i at styrke vores børns selvværd. Og heldigvis kan vi gøre rigtig meget.

Helt overordnet set kan vi hjælpe vores børn til at føle sig meget værd ved at sætte ord på det. Dels ved dagligt at fortælle dem, hvor betydningsfulde de er.

Det kan fx ske som en del af putningen hver aften: ”Jeg elsker dig, du er den vigtigste i hele min verden”. Og dels ved at tale med vores børn om, hvor betydningsfulde de er for andre: At de har mange venner, der efterspørger dem, at andre bliver glade for at se dem i institutionen/skolen hver dag, om familie der elsker dem, etc.

For mange børn kan selvværdet ofte hænge sammen med, om de føler sig som en vigtig del af ’en flok’. Tal med dit barn og undersøg, hvilke område(r) hun har dårligt selvværd på (det kan være alt fra udseende til kammerater eller faglige præstationer). Sørg for at dyrke det, hun er god til, og hjælp hende til at flytte fokus væk fra det, hun måske ikke er så god til.

Vi lever i en tid med stort fokus på præstationer – karakterer, tests, ja man skal nærmest kunne gå i skole, inden man overhovedet begynder i skole. Her kan vi forældre hjælpe vores børn ved at flytte fokus væk fra præstationen (som nemt kan fejle) til at fokusere på indsatsen, man lægger i at gøre noget.

Som forældre kan vi øve os i det, helt fra børnene er små – i stedet for at sige: ”Hvor er det en flot tegning”, så flyt fokus fra præstationen til indsatsen: ”Nøj, hvor har du gjort dig umage”. På den måde vil vi hjælpe dem til ikke at fokusere så meget på præstationer og ’rigtigt’ og ’forkert’, og andres anerkendelse for ’en god præstation’ bliver desuden mindre vigtig for dem på denne måde.

Jeg håber, at det svarede lidt på dit spørgsmål. Din datter er heldig med at have en mor, der bekymrer sig om hendes selvværd. Det er den bedste forudsætning for et sundt selvværd hos børn.

Kærligst, Annemette

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments