Husker du også at passe på dig selv?

Det er fantastisk at være forælder, men det er også krævende. Der er så meget vi gerne vil, og lige så mange gode råd om, hvad vi bør og ikke bør. Et af rådene er at styre uden om produkter med skadelig kemi til vores børn. Det er danske forældre rigtig gode til, men i vores iver efter at passe på vores børn, kan vi forældre til tider glemme at passe på os selv.

Af Henriette Rosenthal Muld

Mange af os forældre er gode til at styre uden om skadelig kemi i produkter til vores børn. Til gengæld føler vi os mere udfordret, når det handler om produkter til os selv. Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Miljømærkning Danmark, vil mere end 8 ud af 10 forældre med små børn nemlig gerne blive bedre til at undgå skadelig kemi, når de køber produkter til sig selv. Og næsten lige så mange efterspørger mere viden og inspiration til, hvordan de kan undgå den skadelige kemi.

– Mange børnefamilier lever en travl hverdag, hvor vi let kan komme til at glemme os selv – og det er sandsynligvis en del af forklaringen på, at 8 ud af 10 forældre ikke synes, at de har tilstrækkeligt fokus på skadelig kemi, når det handler om produkter til dem selv. Det er dog positivt, at så mange er motiveret til at øge fokus og efterspørger mere viden og inspiration. Et enkelt redskab er at se efter Svanemærket. Det er et redskab, som mange forældre allerede bruger til at styre uden om skadelig kemi til deres børn – og samme redskab kan de bruge til sig selv, for udvalget er i dag meget, meget stort. I forårskampagnen sætter vi fokus på forældrerollen, og via film og nye store temasider, giver vi gode råd til, hvordan man kan få bedre kemi i hverdagen og inspiration til en bæredygtig livsstil, siger Charlotte Rajsager, Chef for Marketing og kommunikation hos Miljømærkning Danmark.

Se efter Svanen

Et af de nemmeste redskaber til at finde produkter med bedre kemi er at se efter Svanemærket. Produkter med Svanemærket lever nemlig op til skrappe miljø- og kemikaliekrav.

Ofte får kvinder fokus på Svanemærket, når de bliver gravide. Det er positivt, for allerede mens barnet ligger i maven, er det sårbart over for selv små mængder kemi. Og da små børn er særligt følsomme, er det især vigtigt at være opmærksom på uønskede stoffer i sit barns hverdag – og dermed fortynde den cocktail af kemi, som barnet bliver udsat for.

Svanemærket sikrer, at indholdet af kemikalier er minimeret så meget som muligt, så produkterne bliver så sikre som muligt. Og jo tættere på kroppen, des vigtigere er det at være opmærksom på at undgå skadelig kemi – fordi mange kemikalier kan trænge ind i kroppen gennem huden. Det vil især sige, at det er vigtigt at være opmærksom på kemikalier i plejeprodukter og hygiejneprodukter som bind og bleer, men også i f. eks. vaskemidler, dyner og tøj.

Flere produkter bliver svanemærket

Der er i løbet af de seneste år kommet flere og flere miljømærkede produkter. Fx er der inden for det seneste år kommet denim tøj og makeup til de kvinder, der gerne vil leve både bæredygtigt og moderigtigt.

Også i hjemmet kan vi som forældre være med til at begrænse de skadelige kemikalier, ved at gå efter miljømærkerne på produkter, som hele familien kommer i kontakt med. Det kan f.eks. være, når vi vælger bage- og madpapir, tandpasta, rengøringsmidler og møbler.

Grundlæg gode vaner

Hvis mange produkter i familiens hjem er svanemærkede, vil det være mere naturligt for børnene at se efter mærket, når de bliver ældre. På den måde kan man som forælder give de gode vaner videre til sine børn.

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1008 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, som har hjemmeboende børn i alderen 0-6 år, i perioden 6.-13.marts 2018.

Kampagnen ”Dit valg i dag betyder alverden i morgen” sætter fokus på forældrerollen – og på de valg, som forældre træffer for sig selv og deres børn. Læs mere på www.svanemærket.dk.

Fortynd cocktaileffekten

Cocktaileffekten er det, der kan opstå, når du bliver udsat for flere forskellige kemiske stoffer fra flere forskellige steder. Du kan ikke helt undgå kemikalier, men du kan fortynde den cocktail af kemi, som du og dit barn bliver udsat for. Et enkelt sted at starte er ved at gå efter Svanemærket og EU-Blomsten, som sikrer, at indholdet af kemikalier er minimeret så meget som muligt, så produkterne bliver så sikre som muligt.