Husk lige tandbørsten…

er titlen på et dansk tv-show, som mange af os husker, hvor Casper Christensen og Anette Toftgaard var værter, og det var hylende morsomt. Men når der skrives “husk lige tandbørsten” i denne artikel, så har det en helt anden betydning, selvom vores testfamilier måske også havde en fest.

Af Susanna Hochheim

Danskernes mundsundhed har forbedret sig markant i løbet af de seneste årtier. Det skyldes bl.a. bedre information om tandpleje, bedre tandbørster, tandpasta, mellemrumsbørster, og hvad vi ellers skal bruge for at holde mund og tænder sunde. Kontakten med skoletandplejen gennem folkeskoletiden har også en afgørende rolle for, hvor gode vi er blevet til at passe på vores tænder. Sidst, men ikke mindst, er vi forældre også blevet markant bedre til at holde fast i, at tandbørstningen skal indgå som et fast ritual hver dag, både morgen og aften – uanset, hvor svært det end måtte være.

For der er ingen tvivl om, at de ritualer, vi gerne vil overføre til vores børn, når vi taler om mundsundhed, bliver meget nemmere, hvis vi har de rigtige værktøjer. Her tæller det bl.a. at tandbørsten er blød, og at børstehovedet ikke er for stort. Børn er nemlig ofte meget ømme i deres tandkød pga. frembrud af nye tænder, og derfor er det vigtigt, at tandbørsten har den rette størrelse til munden og er blød, så den er
skånsom for tænder og tandkød.

Tandpastaen har også en vigtig rolle, så lad barnet selv vælge smagen på tandpastaen – det vil gøre tandbørstningen meget nemmere.

Sjov og god smag

I tandpastaen I Curaproxs sortiment kan du få en tandpasta, der får de fleste børn til at synes, at det er dejligt at børste tænder. Børnetandpastaen fra Curaprox kan nemlig købes med frisk smag af jordbær, vandmelon eller mynte. Og når børn kan finde deres yndlingssmag, giver det dem større lyst til at få børstet deres tænder.

Vi har bedt nogle familier prøve Curaprox tandbørster og tandpasta til børn i alderen 2-12 år. Her kan du læse om deres oplevelser.

Sabina kjemstrup og børnene har en fest med at teste

– Det har simpelthen været en fest at teste produkterne fra Curaprox, fortæller Sabina, som har to drenge på 9 og 7 år. Bastian på 9 fortæller, at tandbørsten er så dejlig blød, at den er virkelig rar at have i munden, og at vandmelon tandpastaen smager vildt godt. Han siger:

– Men det fedeste er, at jeg har fået en helt orange tandbørste, for orange er min yndlingsfarve.

– Felix på 7 aldrig har været særlig vild med at skulle have børstet tænder. Men med disse dejlige bløde børster er det gået over alt forventning. Det gør bestemt heller ikke noget, at der er tandlæger og klinikassistenter, der netop anbefaler dette mærke, så vi er klart nye faste kunder, fortæller Sabina.

Hjemme hos Cindie Andersen sparer de ikke mere på tandpastaen

– Min søn på 11 og mine to døtre på 7 og 8 år har prøvet tandbørster og tandpasta fra Curaprox. De var alle tre glade for tandpastaen med vandmelon – den synes de, var rigtig god, fortæller Cindie Andersen.

– De synes at tandbørsterne var gode, bløde og i nogle rigtige fine farver. – Min søn har ofte klaget over at tandpastaer har været for stærke, men det er den ikke mere, og det betyder, at han heller ikke sparer på tandpastaen. Pigerne brokkede sig, hver gang de skulle have børstet tænder, men det har smagen faktisk ændret på hos dem begge, da de synes, det er lidt sjovt med de forskellige smage. Pigerne syntes, at tandbørsterne passede fint i størrelsen.

Hjemme hos Alyzza Nielsen er tandbørstning blevet så meget nemmere

– Børnene synes godt om, at de fik hver deres tandpasta, og jeg er tryg ved, at den var tilpasset deres alder, fortæller Alyzza Nielsen

– Farverne på tandbørsterne har været et hit, og det samme gælder, at tandpastaen duftede af slik. Anakin og Esaiah skal lige vænne sig til at børstehovederne er meget mindre, end dem de plejer at bruge, og så er der måske noget med at få en tandbørste på samme størrelse som lillesøsters, der gav lidt indledende modstand.

– Mens vi testede tandbørster og tandpasta, kom vi frem til, at selvom børstehovederne er små, så kommer de godt ind i krogene, fordi børsterne er korte og kompakte, i forhold til andre tandbørster, vi har prøvet. Kompromiset blev, at Esaiah og Anakin selv børstede tænder med de gamle tandbørster, og jeg børstede efter med de nye fra Curaprox. Overordnet set har alle børn været tilfredse med tandbørsterne
og tandpastaen, og det har medvirket til at gøre tandbørstningen til en hyggestund.

Sarah Lindbæk og børnenes succesoplevelse med tandbørstningen

– Milas har testet Curaprox babytandbørste, og Marius har testet den almindelige tandbørste, og de begge har testet børnetandpastaen, fortæller Sarah.

– Tandbørsterne er vildt bløde, og i den tid, vi har testet tandbørsterne, har drengene bare haft så mange succesoplevelser med tandbørstningen. Milas er frivilligt gået med ud og har børstet tænder, når vi har sagt, at det er putte-tid, og Marius har udtrykt sin glæde, ved f.eks. at sige “Det kilder altså dejligt på tænderne, mor”.

– Jeg har altid været meget bevist om tandsundhed, og det er vigtigt for mig, at mine børn lærer tandbørsterutinen fra start på en god måde. Vi bruger forskellige metoder, så drengene griner, de tæller tænder sammen med os, vi synger tandbørstesange, og vi giver dem lov til at børste efter selv, når vi har børstet deres tænder først.

– Drengene er helt vilde med smagen af Curaprox børnetandpasta, som dufter virkeligt dejligt, og tandbørsterne er vi alle blevet så glade for, fordi vi oplever, at de er blødere og mere skånsomme for tandkødet.

Gode råd til din tand- og mundpleje

  • Børst tænder mindst to gange dagligt.
  • Brug tandpasta med fluor og en blød tandbørste.
  • Brug gerne mellemrumsbørster til at rense mellem tænderne.
  • Børst tungen med lette strøg, eller brug en tungeskraber.
  • Undgå at skylle munden med vand efter tandbørstning, så virker fluortandpastaen længere og tandbørstningen bliver mere effektiv.
  • Gå til tandlæge en gang årligt.

Læs mere her på deres hjemmeside: www.curaprox.dk