Hpv drenge

Drenge bør også vaccineres mod HPV virus

HPV vaccinen er nu en del af vores unge pigers vaccinationsprogram, men vaccinen kan også beskytte vores drenge mod livsfarlige sygdomme. Desværre er det kun de færreste forældre til danske drenge, der er klar over det.

Af Bonnie Jensen

Piger og kvinder der smittes med HPV virus kan risikere at få livmoderhalskræft og kønsvorter, men drengene risikerer også kønsvorter og flere kræftformer. Indtil nu er det forældrene selv der skal betale for deres sønners vaccine, og det er til trods for at forskning viser, at vaccinen også sikrer vores drenge og mænd. I øjeblikket ser vi et stærkt stigende antal tilfælde af hoved-hals kræft, som særligt er udbredt blandt mænd. De kræfttyper skyldes ofte HPV virus, men mænd kan også få andre HPV relaterede kræftsygdomme – som peniskræft og kræft i endetarmsåbningen, og den sørgelige diagnose stilles hos flere og flere. En undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital, Skejby har nu afsløret, at den farlige HPV virus findes i hver sjette sædprøve. Det får blandt andre professor og ekspert i HPV, Jan Blaakær, til at fastslå at vaccinen også bør gives til drenge. I flere andre lande, som USA, Canada, Australien og nu også den tyske delstat Sachsen, skelner man ikke mellem drenge og piger, men giver begge køn vaccinen. Fordi konsekvenserne ved at lade være kan vise sig at være katastrofale.

Kimmie valgte selv at betale Kimmie Løvendahl er mor til Cecilia på 13 og Daniel på 17. Hun har valgt selv at betale for en HPV vaccine af sin dreng Daniel. Hendes datter Cecilia blev helt automatisk og ganske gratis vaccineret hos lægen som en del af vaccinationsprogrammet. Umiddelbart herefter satte Kimmie sig ned og søgte på nettet efter HPV Virus, og fandt her, at drenge og piger smitter hinanden med virussen. Hos pigerne kan HPV udvikle sig til livmoderhalskræft, og drenge kan også udvikle former for kræft via HPV virus. Hun besluttede derfor at Daniel skulle vaccineres. Både for at forebygge smitte til pigerne han skal være sammen med i fremtiden, men så sandelig også for at beskytte ham selv. Daniel var dog ikke helt enig i morens beslutning, så sammen satte de sig ned og søgte på cyberspace. Her kunne Daniel så med selvsyn og til hans store skræk læse, at drenge der bærer virussen sagtens selv kan blive syge. Meget syge… Faktisk kan de både risikere at få kønsvorter og kræft. Det hjalp hende med at få ham til læge. For som hun siger: “Daniel er bange for nåle, og da han er opdraget med at kondom er en naturlig ting synes han ikke der er nogen grund til at blive vaccineret for at undgå smitte. Men kondom beskytter ikke altid mod kønsvorter, og de grimme billeder af kønsvorter og ordet kræft fik ham heldigvis på andre tanker”. Kimmie er nu en mor med hele to beskyttede børn, og syntes selv at hun har gjort noget godt for andre end hendes egne børn. Hun fortsætter” Så vidt jeg ved, er pigerne 90 % sikret mod HPV via deres egen vaccine, men hvis drengene også er vaccinerede, har jeg læst et sted, at pigerne så er sikret med hele 98 %, og det gør jo en stor forskel. Det er ærgerligt at de danske politikere kun ønsker at beskytte vores piger. Det er jo en sygdom der er ligeså slem for drenge”

Læger tør ikke lade være Herhjemme tøver læger heller ikke med at give deres egne sønner vaccinen. I hvert fald viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet GFK, at 38 procent af de 164 praktiserende læger, der besvarede undersøgelsen, har vaccineret deres egne sønner. Næsten halvdelen af alle læger med drenge har vaccineret deres sønner, mens de også er begyndt at vaccinere deres venner og bekendtes drenge mod HPV. Senest har læger ved Aarhus Universitetshospital anbefalet, at også drenge bliver vaccineret. For godt nok er det dyrt, men det er meget dyrere at lade være, mener overlæge Therese Ovesen fra Øre-Næse-Halsafdelingen. Behandlingen af de mange tilfælde af HPV-kræftsygdomme koster rigtig, rigtig meget på den lange bane. Derfor er det godt at få drengene vaccineret, har hun udtalt. Familielæger er helt på linje. Ifølge en undersøgelse anbefaler et stort flertal af de adspurgte praktiserende læger HPV-vaccination af drenge og mænd

Kønsdiskriminering Så det er tilsyneladende et spørgsmål om penge, som danske drenge nu risikerer at betale regningen for. Med deres helbred og i værste fald deres liv. Foreningen Sex og Samfund er klar i mælet: Vi opfatter det som kønsdiskriminering af drenge og mænd, at de ikke tilbydes de samme rettigheder, som kvinder, når det drejer sig om HPV. Folketingspolitikere efterlyser dog fortsat flere forskningsresultater, før de vil overveje at lade drenge få vaccinationen gratis. På en konference om problemet sidste år, fastslog flere internationale professorer, at der er dokumentation nok. De mener, at det eneste spørgsmål, som står tilbage, er hvem der skal betale. Eksperterne frygter, at sundhedsmyndighederne om nogle år vil se tilbage og fortryde, at man sparede på gratis vaccine til drenge. I box:

HPV virus kan føre til kræft: Nogle HPV-typer giver lette celleforandringer, men andre kan give celleforandringer, der fører til livmoderhalskræft hos kvinder. Hos mænd kan HPV give kræft i penis, endetarmsåbningen og kræft i munden og svælget. HPV-vaccinen er afprøvet på drenge/mænd, og man kan se, at de udvikler antistoffer og beskytter mod sygdom ligesom hos pigerne/kvinderne. Vaccinen beskytter også drenge og mænd mod kønsvorter.