Hold varmen med uld…

 

Der er to årsager til, at uld er varmere end andre tekstiler. Den ene er, at uld er bedre til at optage vand – den anden årsag er, at uldtråde kan rumme mere luft end andre tekstilmaterialer.

Forskellen mellem en uldtrøje og en syntetisk trøje er, at en uldtrøje er bedst til at optage det vand, der hele tiden fordamper fra vores kroppe. Dermed forsvinder vandet ind i ulden i stedet for at køle din krop.

På en syntetisk trøje lægger vandet sig derimod på indersiden mod kroppen, og det betyder, at en syntetisk trøje hurtigere føles våd end en uldtrøje.

En anden årsag til, at uld er så magisk, er, at uldtrådene, der bliver til en uldtrøje, har masser af plads til al den varme luft, som strømmer fra din krop.

Når man tager fibrene fra en bomuldsplante og spinder dem sammen til en bomuldstråd, så lægger de sig helt tæt ind til hinanden. Derfor er der ikke plads til så meget luft i disse bomuldstråde, og det betyder, at der heller ikke er meget plads til luft i det stof, der bliver til en bomuldssweater.

Uld er anderledes. Fibrene i uld er lettere krøllet og har på ydersiden et lag skæl, der sidder som små modhager langs fiberen. Det betyder, at der automatisk bliver større afstand mellem uldfibrene, og dermed er der også plads til mere luft i trådene i en uldtrøje.

Luft er noget af det, som holder allerbedst på varmen. Hvis man afgiver sin kropsvarme til luft, så bliver varmen i luften, som så varmer tilbage på kroppen. Men hvis varmen bliver afgivet til et tekstil uden så meget luft i sig, så forsvinder varmen bare ud i materialet.

Kilde: Videnskab.dk