
For mange unge, kan det være første gang, at de nu de skal forholde sig til deres økonomi på en ny og mere voksen måde. Uanset om de har et fritidsjob, får SU eller har investeret lidt af opsparingen, kan det være en god idé at gennemgå deres skatteoplysninger sammen med dem.
Skattesystemet kan være en jungle for mange af os at finde rundt i – ikke mindst for de unge, som lige om lidt måske for første gang skal tjekke årsopgørelsen. Faktisk viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at 41 procent af de 15-20-årige har brug for hjælp til at kommunikere med offentlige myndigheder – og det gælder også skattemyndighederne. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre lærer vores unge om privatøkonomi, mener Anne Juel Jørgensen, som er børne- og ungechef i Danske Bank og netop har udgivet bogen Giv din teenager gode pengevaner. Hun peger på, at årsopgørelsen er en oplagt mulighed for at lære de unge om skattesystemet, og hvordan man kan optimere sin økonomi.
”Mange unge overser deres årsopgørelse, enten fordi de ikke ved, hvad de skal kigge efter, eller fordi de tror, at der ikke er noget at rette. Men selv små fejl kan give et skattesmæk senere. Derfor skal vi som forældre træde til og vejlede dem”, siger Anne Juel Jørgensen. Og der er flere ting at tage højde for. For når de unge fylder 15, får de en årsopgørelse – også selvom de bruger frikortet til fritidsjobbet. Men der bliver ikke automatisk dannet en årsopgørelse, hvis dit barn tjener penge før de fylder 15 – her er det dit ansvar som forælder at tage kontakt til Skattestyrelsen. Og når din teenager så runder de 18 år, bliver dine muligheder for at følge med mindre, samtidig med at de får flere muligheder i banken for nye betalingskort, lån og investeringer.
Hvis din teenager har et fritidsjob, får SU eller måske har investeret lidt af opsparingen, er det ekstra vigtigt at få styr på årsopgørelsen. Derfor anbefaler Anne Juel Jørgensen, at I sætter jer ned sammen i ro og mag og gennemgår opgørelserne.
Forskudsopgørelsen fungerer som et budget for året, der kommer. Hjælp med at sikre, at forskudsopgørelsen er så tæt på din teenagers faktiske økonomiske situation, at der ikke kommer et skattesmæk. Måske har I allerede bemærket en ændring i forskuds- og årsopgørelsen, da din teenager fik sit første fritidsjob. Men måske er der kommet (endnu) flere indtægter til nu efter en 18-års fødselsdag. Det kan være alt fra løn, SU eller fra renteindtægter fra investeringer.
Årsopgørelsen også kaldet selvangivelsen er regnskabet for året, der er gået. Her kan I med fordel gå fradragene igennem og se efter, om din teenager har haft udgifter til f.eks. kørsel, som kan trækkes fra. Tjek listen ”Hvad kan du få fradrag for?” på SKAT.dk.