Har du styr på ferien?

44

Hvad enten man er til det improviserede ferieeventyr eller er den langtidsplanlæggende type, er der enkelte ting, som det er rart at have styr på før afgang. Dækker rejseforsikringen i det land man vil besøge og har man overhovedet sådan en? Hvilken valuta skal man fylde i tegnedrengen, for hvordan er det nu – hvilke lande i Europa er overgået til euroen og hvilke lande har stadig deres egen valuta?

Af Henriette Rosenthal Muld

Der er rigeligt at tænke på når ferien skal planlægges. Nogle familier foretrækker at improvisere når ferien står for døren, andre synes bedre om planlægning i god tid, med dertilhørende forventningens glæde. Så længe man kan drive resten af familien med i ferieplanlægningstempoet, hvad enten det er i slowmotion eller fast forward, er det ene ikke nødvendigvis bedre end det andet. Alligevel er der nok størst chance for at få en vellykket ferie, hvis der bare er en lille smule styr på sagerne før man begiver sig af sted. Så undgår man, at uanmeldte forhindringer bliver unødvendigt svære at komme forbi.

Det kan være en god idé, at lave en tjekliste til før ferien og her er nogle forslag til hvad du med fordel kan skrive på din. Vi kan jo lige starte med at repeterer den klassiske som er: penge, pas og billetter.

Har du tegnet den rigtige rejseforsikring?

En privat rejseforsikring er en “alt i én” forsikringspakke, som dækker en meget stor del af de uheld, man kan komme ud for når man er ude og rejse. Der er stor forskel på både hvad de forskellige forsikringsselskaber dækker, samt hvornår de dækker. Derfor er det en god idé, at sætte sig ind i om du og din familie har fået tegnet en rejseforsikring der dækker jeres behov for hjælp, hvis uheldet er ude. Vær opmærksom på, at hvis I tager på en aktiv ferie, for eksempel skiferie, kan det være nødvendigt, at tegne en tillægsforsikring, fordi nogle forsikringsselskaber betragter det som en ekstremsport. Nogle tror fejlagtigt, at det er rigeligt, at medbringe det blå EU-sygesikringskort på rejsen i Europa.

Det er under alle omstændigheder en god idé, men da der er ret store begrænsninger på dækningen, er det sjældent tilstrækkeligt til at man kan rejse med fuldstændigt ro i maven. På www.borger.dk kan du læse om det blå EU-sygesikringskort og hvordan det dækker.

Kreditkort eller kontant

Hvis man betaler sin rejse med et MasterCard eller Visa/Dankort er der, ifølge flere bankinstitutter, bedst mulighed for at få pengene refunderet hvis fly-eller rejseselskabet skulle gå konkurs, inden du kommer afsted. Ligesom de også anbefaler, at man medbringer flere forskellige kreditkort. Det er mere sikkert, end at gå rundt med lommerne fulde af kontanter, og skulle man miste det ene kreditkort, kan man skynde sig at få det spærret og bruge et andet. Så behøver ferien ikke at slutte brat, på grund af akut lavvande i feriekassen.

Hvor er vi og hvad vil vi gerne opleve?

For nogle er den totale ferielykke, at have fuldstændigt fri fra planlægning også i ferien. Andre synes bedst om, at have en plan for ferierejsen og for hvad man har lyst til at se og opleve. Skulle familien være en broget flok af disse to typer, og alt hvad der findes derimellem, må der kompromiser på bordet. Lav nogle gode aftaler om det ønskede aktivitetsniveau og om man eventuelt kunne dele sig i flere grupper, afhængigt af temperament, så ferien kan blive en succes for alle. Måske kunne løsningen være at man hjemmefra aftaler hvor mange dage der skal afsættes til aktiviteter og hvor mange dage der er ”fri leg”.

Selv om eventyrlysten er stor, er det alligevel smart at orienterer sig om rejsen mål. Se på et kort hvor de spændende attraktioner ligger, i forhold til hvor I skal bo, og undersøg på forhånd hvordan I kommer dertil.

Går ferien til en solrig destination?

Så er det nemlig vigtigt, at huske rigelige mængder af solcreme. Ifølge Kræftens bekæmpelse smører danskerne sig generelt med for lidt solcreme. Det betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld. Husk at smøre solcremen på ca. 20 min. før I går ud i solen. Særligt børns sarte hud er i høj grad udsat i forhold til solens stråler, så her er solbeskyttelse særlig vigtig. Jo oftere man udsættes for UV-stråling og solskoldninger i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler at man udover, at smøre barnet i rigeligt solcreme med en høj solfaktor, også bruger skygge, tøj og hat som solbeskyttelse til børn. Derudover anbefales at børn – og voksne – undgår direkte sol mellem kl. 12 og kl. 15, når UV-index’et er 3 eller mere. Det betyder ikke, at man skal opholde sig inden døre – blot finde skyggen.

Undgå krøllet tøj i kufferten. Selv om vi både har vasket og strøget inden vi pakkede, er det ofte en krøllet omgang ferietøj vi får hevet op af tasken, når vi ankommer til sin feriedestination. Hvis du ruller tøjet til ”pølser” inden du lægger det i taksen eller kufferten, får det ikke mystiske læg og folder på turen, og er lige så pænt når du pakker det ud, som da du pakkede det.