Gravide anbefales vaccine mod influenza

I det øjeblik man opdager, at man er gravid med ønskebarnet, er der kun en tanke der tæller. Barnet skal beskyttes fra første færd. Vidste du at gravide har øget risiko for komplikationer i forbindelse med influenza? Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod influenza, når de er mere end 12 uger henne.

Af Henriette Rosenthal

Du har øget risiko for at blive alvorligt syg af influenza, hvis du er gravid. Ifølge Sundhedsstyrelsen viser internationale undersøgelser, at gravide har en større risiko for, at der støder komplikationer til i form af for tidlig fødsel eller abort, hvis moren får influenza. Du er også selv mere udsat, hvis du som gravid får influenza så risikoen for, at du også rammes af en lungebetændelse, er større end hvis du ikke er gravid. Hvis du alligevel er så uheldig at blive smittet, selv om du er vaccineret, bliver sygdommen mindre alvorlig og lad os med det samme rydde en ”røverhistorie” af vejen: Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

Beskytter også barnet

Hvis du er gravid og bliver vaccineret mod influenza, er din baby også beskyttet i cirka seks måder efter fødslen. Barnet bliver nemlig beskyttet af dine antistoffer i den første tid, og undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre. Endelig er du som dit barns tætteste kontakt en potentiel smittekilde til influenza, hvis du ikke bliver vaccineret.

Vaccinen er sikker for barnet

Vaccinen har været anvendt til gravide i flere år i mange lande, og derfor er den grundigt undersøgt til brug for gravide. Undersøgelserne viser entydigt, at vaccinen er meget sikker at bruge – både for mor og barn. Blandt andet har forskere ved Statens Serum Institut fulgt alle
fødende i en hel årgang og fandt ingen øget risiko for komplikationer som for eksempel tidlig fødsel, lav fødselsvægt og misdannelser hos kvinder, der blev vaccineret under graviditeten.

Gratis vaccine

Vaccinen er gratis hvis du er i 2. eller 3. trimester. Dette tilbud varer indtil udgangen af februar. Hvis du er gravid i 1. trimester, altså i de første 12 uger af graviditeten, kan du stadig lade dig vaccinere, blot er det for egen regning med mindre, du lider af en kronisk sygdom, så er den nemlig gratis.

Kilde: Statens Serum Institut