Glæder du dig til årets sommerferie?

Tanken om årets, for manges vedkommende, længstvarende ferie er god at varme sig ved i de kolde vintermåneder.

Ferieplanlægning findes på mange niveauer. I nogle familier er sommerferien tegnet og tilrettelagt til mindste detalje. Andre synes, at ferietid er bedst med lidt mere improvisation og spontanitet. Måske tænker du nu, at det er lidt tidligt at begynde forberedelserne til ferien, men hemmeligheden bag en vellykket ferie er en vis portion forberedelse hjemmefra.

Af Henriette Rosenthal Muld

Tjek om der er særlige krav til visum

Kræver jeres feriemål, at man har søgt og fået et visum? Hvis ja, så tjek hvornår det er smart at søge det, og hvordan man ansøger. Undersøg også om der også er særlige krav til, hvor lang ”løbetid” der skal være tilbage, før jeres pas udløber. Det er en skidt situation at være ankommet til feriemålets lufthavn, og så blive nægtet indrejse på grund af sådanne formaliteter, man har overset.

Rejsevaccination

Hvilke vaccinationer skal du og din familie have? Skal du have medicin med, f.eks. maleria-piller? Man vil helst ikke risikere at stå og mangle noget i sidste øjeblik, og da slet ikke risikere at få alvorlige sygdomme med hjem fra ferien. På www.ssi.dk/rejser/ kan du se, hvilke vaccinationer og evt. forebyggelse mod malaria, Statens Serum Institut anbefaler ved rejser til udlandet.

Et ekstra kreditkort

Uden penge kommer man ikke langt. Manges helt store skræk er, at kreditkortet bliver stjålet eller spærret.

Den bekymring slipper man for, hvis man får lavet et ekstra betalingskort. Det kan du have liggende i feriestedets sikkerhedsboks, hvis det har sådan en. Så bliver ferien ikke ødelagt, hvis noget skulle gå galt, og man mister sit betalingskort, som naturligvis bør spærres hurtigst muligt, eller hvis kortet af en eller anden årsag bliver spærret.

Storbyferie med børn

Hvis man vælger, at bruge sommerferien til at kigge nærmere på en af de spændende storbyer, så tjek på forhånd, hvor der findes skønne åndehuller i form af større og mindre parker, hvor man kan tage et hvil på en af bænkene eller på en af caféerne. Det er dejligt, at ”fodre” børnene med kultur og restaurantoplevelser, men også dejligt at ”sætte dem på græs” ind imellem de lange gåture omkring i byen.

Husk tæpper og puder til bilferien med børn på bagsædet

Det er en rigtig god idé at pakke tæpper og puder til bagsædepassagerene, hvilket vil sige børnene. Det er lidt trættende at køre i længere tid, og børn snupper ofte en lur undervejs. Fordi det er vigtigt, at de stadig sidder korrekt fastspændt i sikkerhedsselerne, kan man ”pakke” dem med puder og tæpper, der så at sige ”klodser dem op”, så de bliver forsvarligt siddende i stedet for at hænge sidelæns ud ad sikkerhedsselen.

Cykelferie

Cykelferie i Danmark er en fin måde at se lidt af vores skønne land i et roligt tempo. Der er fine muligheder for at booke plads til overnatning på et vandrehjem. Bed & Breakfast er en anden overnatningsmulighed, og prisen er ofte overkommelig. Hvis det er cykelferie, der er sommerens valg, så sørg for at forventningsafstemme i god tid med hele familien, så ikke far fejlagtigt tror, at dagens distance er mellem 100-200 kilometer, og lille Frederik på syv år er en tøsedreng, når han er træt allerede efter 17 kilometer. Tegn ruten på et kort, så man hver dag kan se, hvor langt man har nået, og hvad man kan glæde sig til at opleve dagen efter.

Har I en rejseforsikring?

Kuffeter der forsvinder i lufthavnen undervejs til feriemålet og akut sygdom. Ikke lige hvad man planlægger hjemmefra, med desværre sker det nu og da. Det er møgærgerligt at få ferien ødelagt, af en eller begge dele, men det kan være et lille plaster på såret, hvis du får kompensation for de dage, du har ligget i sengen og får erstattet kuffert og indhold. Få styr på rejseforsikringen, inden I tager afsted. Det kan hurtigt betale sig.