Fra stress til overskud

Mange bruger udtrykket ”Jeg får stress”, når de har travlt. Men der er stor forskel på stress og almindelig travlhed, for længerevarende stress udgør en trussel mod helbredet, og kan i værste fald give permanente skader.

Af Henriette Rosenthal

Når man mærker symptomer på stress, er det vigtigt at tage signalerne alvorligt. I Rødovre bor Stine Jaqueline Marstrand på 28 år sammen med sin kæreste og sine egne børn på fire og syv samt en bonusdatter på seks år. Hun arbejder i rengøringsbranchen og begyndte at lægge mærke til, at hendes tålmodighed blev mindre og mindre. Det samme gjorde hendes energi.

Til gengæld havde mavepine nu meldt sin ankomst. Af hensyn til familiens økonomi og tanken om at miste sit job, gjorde at Stine overhørte signalerne. En alt for travl hverdag, fik dog til sidst ram på Stine, så i samråd med sin læge besluttede hun, at det var nødvendigt at lade sig sygemelde i seks uger. Diagnosen var stress og mavesår.

Fik ”boostet” energien

Stine fik lov at teste kosttilskuddet Ginsana, der siges at bidrage til kroppens modstandsdygtighed over for stress og til at føle sig mere energisk.

– Allerede efter 16 dage med Ginsana, som er blevet min nye faste vane hver morgen inden jeg tager på arbejde, mærkede jeg en forskel. Det er en tonic, og jeg synes ærlig talt at den har en skrap duft, men det sjove er, at den smager rigtig godt.

– Jeg kan, med hånden på hjertet afsløre, at jeg ikke kan undvære det, når vores dagligdage skal hænge sammen. Jeg har fået den ekstra energi, som jeg i flere år har søgt i et overforbrug af Red Bull energidrik. Jeg ville ønske, at jeg havde kendt til det, for så havde jeg måske undgået at ”gå ned” med stress og mavesår. Ginsana har givet mig det skud energi, som jeg har manglet.
– Det har også mindsket min stress, og mine børn og kæreste kan også mærke, at jeg har fået det meget bedre. Mine børn siger „mor, du er næsten aldrig træt mere, når du har været på arbejde“, fortæller Stine.

Hvad er stress?

I den offentlige debat høres udsagn som “stress – en folkesygdom”. Men stress er ikke en sygdom. Stress er en belastningstilstand – en ubalance som man er kommet i – som, hvis det står på i længere tid, kan medføre sygdomme. Blodpropper, hjerte-kar-sygdomme og depression er blandt de følgesygdomme, der kan komme efter længerevarende stress, ligesom kroniske sygdomme som allergi, astma, psoriasis og diabetes ofte forværres af stress.

Kilde: Psykiatrifonden