Forårets stærke sol

Den milde forårssol lokker når temperaturen kommer højt nok op. Inden man spæner ud og dyrker lyset, er der dog grund til ekstra omtanke. Den milde forårssol er nemlig ikke så mild endda.

Sol på ubeskyttet hud forøger risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. Og bliver man skoldet, så stiger risiko voldsomt. Solcreme, let tøj og ophold i skyggen kan være med til at sænke risikoen.

I det sene forår er risikoen for skoldninger særligt stor. Ikke fordi Solen er ekstra stærk, eller ozonlaget er ekstra tyndt.

Det er simpelthen, fordi vi er rigtig godt vinterblege og vi generelt opfører os mere ufornuftigt i forårssolen end senere på året. Efter en lang mørk vinter styrter vi ud og skal rigtig nyde lyset.

Men solen er først i maj faktisk ligeså kraftig som først i august, hvor mange – måske kloge af skade – er mere påpasselige.

Mange har desuden en fejlagtig fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem temperaturen og risikoen for skoldning. Sol og 18° føles simpelthen mindre farligt end sol og 28°. Det har imidlertid intet på sig. Solbadning sent i april og i maj kræver lige så stor opmærksomhed på forskellige former for beskyttelse som på den varmeste højsommerdag.

Kilde: dmi.dk