Flere bør vaccineres mod influenza

2020 har på alle måder været et helt specielt år. Covid-19 fylder meget i vores bevidsthed og i mediebilledet, og frygten for hvor øgede smittetallene bliver i efteråret, er vi mange der deler. I den forbindelse bør vi ikke glemme, at sæsonen for influenzavirus står for døren og udgør en trussel, særligt for familiens ældste medlemmer. Med alderen svækkes immunforsvaret og man bliver mere modtagelige overfor vira og infektionssygdomme.

Af Henriette Rosenthal

Selv om vi vasker og spritter hænder af som aldrig før, bruger mundbind og holder afstand som anbefalet af landets sundhedsmyndigheder, er det naivt at tro, at vi kommer gennem vinteren, uden nogen rammes af den klassiske influenza. Er man ung og stærk, er influenza med høj feber og ondt i hele kroppen en ubehagelig omgang, som kan tage uger at komme sig helt over. Hvis man kommer til at smitte familiens bedste- eller oldeforældre med influenza, kan det være en helt anden og langt mere alvorlig sag.

De ældre bliver ofte mere påvirkede af virussen og er i risiko for at få alvorlige komplikationer til sygdommen. Blandt andet lungebetændelse og risikoen for at få et hjerteanfald ugen efter en influenzainfektion øges faktisk med en ”faktor seks”. Når immunforsvaret i forvejen er svækket, vil man også være mere modtagelig overfor andre vira, sandsynligvis også Covid-19.

Børnebørn er livets dessert

Hvis du har børnebørn som jeg, ved du også, at nu er sæsonen for alverdens ”snotnæser” og feberudbrud godt i gang. Børn leger tæt og med mange forskellige i daginstitutionerne og fritidsklubberne og kan derfor nemt få influenzavira med hjem. Det kan i mange familier være svært, at få puslespillet til at gå op med barnets sygedage på jobbet.

Hvem af forældrene kan bedst tage en barnets-syg-fridag, uden det påvirker kollegaerne? Og hvem tog egentligt sygedagene sidst? Det kan ofte være svært for de unge forældre, der er i fuld gang med at skabe sig en karriere, at holde for mange sygt-barn-fridage, og vi alle ved jo, at det ofte tager mere end to dage at få de små på benene igen.

Det er vist en klassiker, at man som bedsteforælder, gerne tager tjansen som ”back up” for syge børnebørn. Sagen er bare, at vores immunforsvar ændrer sig og svækkes med alderen. Derfor er vi mere disponerede for, at de sløje børn smitter os. Hvis immunforsvaret er for svagt til at bekæmpe sygdommen, kan der støde komplikationer til og i værste fald koste liv. Risikoen for at smitte andre − deriblandt bedsteforældre, som ofte hører til i aldersgruppen 65 + er relativ høj.

Sidste vinter trådte jeg til utallige gange, hvor yngste barnebarn var nødt til at blive hjemme fra børnehaven på grund af sygdom, og jeg takker mit gode immunforsvar for at holde vira for døren.

Spred budskabet

Måske er du klar over at personer, der er fyldt 65 år inden den 15. januar 2021, bliver tilbudt en gratis vaccination mod influenza.
Umiddelbart ville man tro, at det fik denne aldersgruppe til at sige ” ja tak”, til det fine tilbud. Men faktum er, at der stadig er for mange der enten overser tilbuddet, eller vælger ikke at benytte sig af det. Det bekymrer blandt andre Ældre Sagen, der mener at færre af de mest
sårbare patienter, bør smittes med influenza, både af hensyn til den enkelte, men også af hensyn til sundhedsvæsenets ressourcer.

Ifølge Statens Serum Institut, tog kun ca. 52 % imod tilbuddet om en gratis vaccine sidste år. I år forsøger sundhedsmyndighederne at få endnu flere til at tage imod den gratis influenzavaccination. Det gælder om at få så mange som muligt vaccineret, så man forhindrer unødige hospitalsindlæggelser, og dermed sikrer ledig kapacitet til at modtage eventuelle Covid-19 patienter.

Danmark har nu indkøbt en særlig højdosis influenzavaccine, der skal beskytte de ældste, som er 85 år eller derover. Det er et nyt tiltag fra vores sundhedsmyndigheder og derfor er det vigtigt at få budskabet ud til vores ældste familiemedlemmer. Ved at være vaccineret er der større sandsynlighed for, at slippe for alvorlige følgesygdomme, indlæggelser og dødsfald.

Hvad er symptomerne på influenza?

Influenza viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine samt muskel- og ledsmerter. Løbende næse og ondt i halsen er almindeligt. Efter nogle dage kan hosten blive løsere, og det kan opleves som ondt i brystet. Madlede, mavesmerter og opkastninger er heller ikke ualmindelige – særligt hos børn.

Dem der passer på os

I år kan det sundhedspersonale, der skal tage sig af os andre, når vi er syge, også få en gratis influenzavaccine.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhed.dk, Kwong J, et al. Acute Myocardial Infarction after Laboratory-Confirmed Influenza Infection. N Engl J Med. 2018; 378: 345–353.