Fiskeolie styrker hjernen

Et dagligt tilskud fiskeolie, i den rigtige sammensætning og koncentration, styrker hjernens evne til at lære nyt og bearbejde indtryk.

Af Henriette Rosenthal

Selv velfungerende børn kan opnå en lettere indlæring ved hjælp af fiskeoliekapsler. Det viser en undersøgelse, hvor 409 helt almindelige børn i alderen 3-12 år deltog. Undersøgelsen var delt i to faser á 20 uger, hvor man i første fase delte børnene op i to grupper.

Den ene gruppe spiste eye q fiskeoliekapsler, hvor sammensætningen af EPA og DHA adskiller sig fra øvrige fiskeolier på markedet ved, at have et højt indhold af EPA i forhold til DHA. Den anden gruppe børn spiste placebo i form af kapsler med olivenolie. I anden fase af undersøgelsen spiste alle børnene nu fiskeoliekapsler.

Tegninger viser forskellen

Før undersøgelsen bad man alle børnene om at lave en tegning af et menneske. Tegningerne blev fine, men detaljegraden var ret beskeden. Efter 20 ugers indtag af fiskeolie- og olivenoliekapsler bad man igen børnene om at tegne et menneske. Nu så man en forskel i detaljegraden. Børnene der havde spist fiskeoliekapsler, havde forbedret deres tegneevner, modsat børnene der havde spist olivenoliekapsler.

20 uger senere havde alle børnene spist fiskeoliekapsler, og blev endnu en gang bedt om at tegne et menneske. Nu havde alle børnene forbedret evnen til at tegne, mere detaljeret med tydelige forbedringer i forholdet mellem de enkelte kropsdele, dog havde børnene der havde spist fiskeoliekapsler i 40 uger et lille forspring.

Omega 3-fedtsyrer, EPA og DHA er essentielle for kroppen.

fiskeolie styrker hjernen

Omega-3 fiskeolie indeholder to gavnlige fedtsyrer – EPA og DHA. Og forskning viser, at forholdet mellem de to fedtsyrer er uhyre vigtigt for virkningen. Et dobbeltblindt cross-over studie, viser at Omega-3 fiskeolie med tre gange så meget EPA som DHA tilsyneladende kan forbedre ikke bare børns men også voksne hjerners evne til at bearbejde ny information. Fiskeolien forbedrer børns opmærksomhed, hukommelse, læring, sprog/kommunikation, problemløsning samt sociale færdigheder.

Ro i geledderne

Mange børn bliver urolige, rastløse og ukoncentrerede i løbet af skoledagen, for børn finder det svært at holde koncentrationen i længere tid. Særligt drenge har for meget krudt bagi til at følge med i skolen, og få knækket ”læsekoden”. Her hjælper et dagligt tilskud af den rigtigt afbalancerede dosis omega-3 fedtsyrer. DHA bidrager til at vedligeholde en normal hjernefunktion. Den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag på 250ml DHA.