Ferieplaner…

Ferie. Ordet smager sødt i munden. Forventningen til årets ferier er stor, for det er her, mange familier lader op til årets mindre flatterende tider, hvor vi hver især har travlt med job, kurser, fritidsaktiviteter og hvad der ellers står i kalenderen hos mange børnefamilier. Hvor meget skal man planlægge årets ferier, og kan man planlægge for meget, så de spontane indfald bliver kvalt i fødslen?

Af Henriette Rosenthal Muld

Ferieplanlægning findes på mange niveauer. I nogle familier er alle ferier tegnet og tilrettelagt til mindste detalje, og har været det siden året før. Andre synes, at ferietid netop er lig med improvisation og spontanitet.

”Vi venter og ser hvad der sker. Måske falder vi over et godt tilbud”. Ja, eller også er alle muligheder for ferieudflugter eller -rejser, som I har overvejet, præcist magen til dem, som mange andre børnefamilier har kig på – og så render man altså nemt ind i ”alt udsolgt”, når man endelig har besluttet sig. En ærgerlig betingelse for, at være størst tilhænger af spontane indfald? Eller er det, i virkeligheden netop, held i uheld, hvad der giver de sjoveste, mest uventede ferieoplevelser. Ja, for nogle, men ikke for Lotte Pedersen, der synes at de bedste ferier er dem, hvor hun har været i bedst tid med planlægningen.

– Måske er det et vilkår, som jeg kopierer fra mit arbejdsliv, hvor der er meget orden og struktur. Her ved jeg, hvad der forventes og hvad der skal til for, at tingene lykkes som de skal. Det er til gængæld også et lidt fortravlet arbejdsliv, og derfor er familiens ferier, hvor vi er sammen så vigtige for mig. Jeg ville hade, at spilde mine ferieuger på ”forkerte” destinationer, bare fordi jeg ikke havde lavet min research ordentligt. I forhold til at få vores feriebudget til at række længst muligt, er det min erfaring, også i den forbindelse, at det er det en god idé at være ”planlægningstypen”. Vi har sparet en del penge på, at bestille vores ferier i så god tid som overhovedet muligt. Mange rejsearrangører giver nemlig ”bestil tidligt rabat”, og hvorfor ikke benytte sig af det? Det giver også maksimalt af forventningens glæde, og vi ved helt konkret hvad vi glæder os til og ikke bare et svævende ferieønske, som ingen helt kan forholde sig til, fortæller Lotte.

Lav et feriebudget

Mange er selvfølgelig nødt til at se nøje på feriebudgettet, som nok hurtigt giver et praj i retning af, hvorvidt det er en telttur i Danmark eller en rejse til udlandet, der er en mulighed. Det gode er, at den ene ferie ikke nødvendigvis er bedre for familiens sammenhold og glæde over at være sammen, end den anden.

Charterferie er en dejlig nem løsning, hvis feriebudgettet tillader sådan en. Ofte har rejsebureauerne fine tilbud på rejser til familieegnede destinationer med gode familierabatter. Hvis man har brug for, at vide hvad ferien samlet set kommer til at koste, er All Inklusive et oplagt valg. Her betaler man for både rejse og fuld forplejning hjemmefra, og kan på den måde forhindre feriebudgettet i at løbe løbsk.

Sommerregn og en længere tur

Hvis man ikke lader sig skræmme af en byge eller to, kan man vælge at lade sommerferien gå til Thailand. Regntiden i Thailand starter normalt omkring starten af maj og slutter i oktober/november, og opleves ofte som forbigående byger. Måske er der endda noget særligt eksotisk i, at tage en svømmetur i det krystalklare havvand, mens det drypper fra himlen, for luften bliver ikke kold. Selv en børnefamilie med ”charterrejsebudget” kan ofte skrue lidt på knapperne og finde særligt gode sommerpriser til de thailandske destinationer. Med sine floder, templer og venlige befolkning, er Thailand virkelig et besøg værd.

Ferie i hjemlige omgivelser

Der er masser af familier, som af den ene eller anden årsag, vælger at holde ferie hjemme i Danmark. De heldige har måske mulighed for at låne et sommerhus. De kreative bytter bolig med en anden familie, og kan på den måde, få set andre egne. Og så er der dem der holder ”hjemmeferie”. Bare det at have fri sammen er vidunderligt, men kan også være lidt af en udfordring, hvis man ikke skal nå at bruge lige så mange penge, som hvis man havde valgt en dyr rejse.

Hvis ikke feriedagene skal smuldre og forsvinde i hverdagsaktiviteter, er det smart at planlægge nogle ferieaktiviteter. Nu vil nogle tænke; jamen ferie handler jo om at slappe af sammen, og det er sandt, men det er bare stadig vigtigt, at få puttet nogle dejlige oplevelser i familiens fælles ferierygsæk. Hvis budgettet er begrænset, gælder det om at være kreativ og finde de gratis fornøjelser.

Tips til feriepakningen

Undgå krøllet tøj i kufferten.

Selv om vi både har vasket og strøget inden vi pakkede, er det ofte en krøllet omgang ferietøj vi får hevet op af tasken, når vi ankommer til sin feriedestination. Hvis du ruller tøjet til ”pølser” inden du lægger det i taksen eller kufferten, får det ikke mystiske læg og folder på turen, og er lige så pænt når du pakker det ud, som da du pakkede det.