Ferie med børn

Ferie med børn

For at hele familien får en god ferieoplevelse, er det vigtigt at lytte til alles ønsker og behov, både børn og voksne, og at planlægge i god tid.

Af Bonnie Jensen

I en børnefamilies til tider hektiske hverdag med masser arbejde, skole, børnehave, legekammerater og fritidsinteresser, kan en god ferie være det der får hverdagene til at glide lettere. En ferie hvor alles ønsker tilgodeses, og hvor der er oceaner af tid til både børnene og til voksenlivet. På ferien kan vi samle op på alt der ikke nås i hverdagen, og vi har tid til at fordybe os lange snakke om skole- eller arbejdslivet derhjemme. På ferien samles vi og har masser af tid til hinanden. Derfor er det en god idé at holde et familieråd, hvor alles ønsker bliver hørt. Måske vil storebror helst på en aktiv ferie, lillesøster vil til stranden og bade, imens mor og far trænger til et pusterum, uden for mange planlagte aktiviteter. Som hovedregel, må det være vigtigst at familiens ferie tilgodeser hele familiens behov og ønsker, og at huske på hvorfor det er vi holder ferien. Nogle gange må man gå på kompromis, og indgå aftaler alá i år er det storebror der vælger, og til næste år et det lillesøsters tur. Rejseformen er også en vigtig ting at tage stilling til. Skal vi rejse ud med fly, bil eller bus? Skal rejsen gå til udlandet eller skal ferien holdes hjemme i Danmark?

Planlægning

Når ferien skal planlægges, bør man overveje destination, rejseform og rejselængde. Skal familien holde ferie i Danmark, rejse med fly, køre i bus eller foretrækkes kør-selv-ferie. Hvad er realistisk? Overvej her specielt børnenes alder og behov. Kan feriestedet tilgodese alle familiemedlemmers forventninger? Er der f.eks. børnepool til de små, strand til afslapning og leg, legeplads, restauranter, aktiviteter og seværdigheder? Har man små børn, er det en god idé at søge oplysninger om indkøbsmuligheder og vareudbud på forhånd. Kan de fleste fornødenheder til børnene købes på feriestedet, er der jo ingen grund til at medbringe bleer, ekstra sutte, babymos osv. hjemmefra.

Ferie med fly

Fly kan være et godt alternativ til bilen, specielt mens børnene er helt små og har svært ved at sidde stille i længere tid. Man kan dog sagtens tage børnene med på drømmerejsen til østen med fly, da fordelen ved fly er, at man hurtigt når destinationen, og at den lange køretur undgås. Samtidigt er det også blevet billigere med årene at flyve, og børn under 2 år er som regel gratis hvis de sidder på mor eller fars skød. Vær opmærksom på, at der kan opstå tryk i ørerne ved flyets start og landing. For at afhjælpe dette tryk kan små børn enten ammes eller få lidt at drikke af en kop eller flaske, da synkeeffekten kan udligne tryk. Større børn kan have gavn af ørepropper, næsespray eller tyggegummi. Påklædningen i flyet er også vigtig at huske på, for der kan både være træk og overraskende koldt. Husk, specielt på de længere flyrejser, at drikke meget væske i flyet, idet luften i flyet kan være meget tør.

Gode råd til flyveturen:

* Pak en taske med legetøj og bøger, så børnene ikke keder sig.

* En lille pose med overraskelser uden sukker er god hvis maden i flyet ikke bliver spist.

* Husk en skiftetaske med bleer og skiftetøj, vådservietter og evt. babymad – også skiftetøj til den voksne hvis uheldet er ude.

Bilferie

Frihed til at stoppe op og evt. overnatte spontant, er en af de største fordele ved kør-selv-ferie. Familien kan selv sammensætte ferien, herunder rejserute samt udflugter undervejs og fra rejsemålet. Bilferie kan enten være en fantastisk oplevelse eller udgøre enhver forældres mareridt. Nogle holder meget af at køre i bil, og mange børn sover nemt under store dele af køreturen, imens andre børn bliver utålmodige bare ved synet at autostolen. Når en bilferie planlægges, er det en god idé at overveje børnenes alder, og om det er realistisk med bilferie – og hvor langt. Ved valg af bilferie er det en god idé at planlægge en rejse-/aktivitetskuffert sammen med det større barn. Kufferten kan indeholde opgaver, bøger, musik eller evt. oplysninger/opgaver, I sammen har udarbejdet omkring destinationen og vejen dertil. Tal med barnet inden afrejse om, hvad man kan få tiden i bilen til gå med, og planlæg det med barnet hjemmefra. Det forbereder barnet til turen. Husk at holde jævnlige pauser undervejs og planlæg realistiske strækninger. Det er vigtigt ikke at presse barnet for meget. Sørg for at holde pause mindst hver anden time, og vær opmærksom på at respektere barnets spise- og sovetider. Det er vigtigt at sørge for, at alle får meget væske under køreturen, og husk at børn har brug for mere væske end voksne. Det kan være en rigtig god idé at planlægge indlogering til natten hjemmefra. Det kan være svært at booke undervejs, specielt i højsæsonen. Ved at booke hjemmefra sikrer man sig, at familien ikke presses til at køre en ekstra time eller to. Samtidig kan man spare mange penge ved at undersøge priserne på forskellige overnatningsmuligheder hjemmefra, i stedet for at køre ind et tilfældigt sted.

Gode råd til bilferien:

* Husk at udstyre din bil med gode dæk.

* Kontroller bilen inden afrejse, så du har det korrekte dæktryk (skal tilpasses til pakning), gode vinduesviskere og nok sprinklervæske i bilen

* Sørg for at være udhvilet, før rejsen påbegyndes

* Lyt til trafikradioen, før du tager af sted

* Pak ekstra tøj og sko, gerne også et stort tæppe

* Husk også vand og noget at spise

* Pak også startkabler, værktøj, stik og advarselstrekant