Familieliv…

…er mere og andet end – far, mor og børn – for i statistikkerne fylder singleforældre med deres børn en hel del.

Af Henriette Rosenthal Muld

Den traditionelle kernefamilie, findes stadigvæk i stor udstrækning, men en nyere undersøgelse foretaget af Danmarks Statistik viser, at der blandt 800.000 børnefamilier, findes ikke mindre end 37 forskellige børnefamilietyper.

Den mest almindelige er, et forældrepar med fælles børn og de udgør over halvdelen af børnefamilierne i Danmark. Den næstmest almindelige familietype er en enlig mor med børn. Enlige fædre er der ikke så mange af, men de findes.

Summa Summarum, findes der en stor gruppe som af en eller anden årsag, er singleforælder. Måske på grund af et parforhold der er brudt op, eller som et helt bevidst valg om at få et barn ”med sig selv”. En tanke som i ”gamle dage” var uhørt, men som efterhånden ikke er så ualmindelig. I samme takt som gruppen af singleforældre vokser, er mulighederne og tilbuddene blomstret op til netop denne målgruppe.

Singleforælderens udfordringer

Der er meget at tage stilling til når man har børn. Det er uanset om man er single eller har en partner. Forskellen er bare at en singleforælder ikke altid har en at ”sparre” med når der skal træffes en beslutning, og når det drejer sig om vores ”guldklumper” er vi mange der let bliver i tvivl. Vi vil dem jo kun det allerbedste. Her er Internettet en ret så smart opfindelse, for her findes flere fora, hvor man kan komme i kontakt med ligesindede, som kender til den usikkerhed man kan føle. Uanset om man mødes til et fysisk møde og løser problemet sammen face to face, eller om man blot tager snakken pr. chat eller e-mail, er man i hvert tilfælde flere til at give sit besyv med, og da de fleste problemstillinger, har mange facetter, ser andre måske en løsning, som man ikke selv kunne få øje på.

Smid genertheden overbord

Ferietid er en skøn tid, men også nogle gange en udfordring, hvis man er singleforælder. Det er ofte dyrt at rejse på ferie, for hos nogle rejseselskaber udløses børnerabatterne ofte først, når man rejser to voksne sammen med et barn. Det kan synes uretfærdigt, men det er altså et faktum. Måske er der flere i bekendtskabskredsen der går og gemmer sig lidt med den ærgrelse. Kom ud ad busken og bekend kulør – måske ville det være hyggeligt, at slå pjalterne sammen med en anden singleforælder, og derved få en bedre pris på en ferietur, og til og med have nogle at dele hele rejseoplevelsen med.

Der findes også – efterhånden – flere rejsearrangører, der har fået øje på denne store gruppe rejselystne singleforældre med et eller flere børn. På disse ture møder man en masse ligesindede, som har samme lyst til, at møde andre singleforældre og sjove nye legekammerater til børnene.

Nogle ”risikerer” at møde en dejlig kæreste på sådan en rejse, andre får måske nye venner eller bekendte.

De fleste oplevelser er bare sjovere og mere berigende, når vi deler dem med andre.