Er mit barn jaloux?

Kære Annemette.

Vi har fornyeligt tilføjet en ny hundehvalp til vores lille familie.
Min datter på fire år, er glad for vores lille hundehvalp, men når hun tror at jeg ikke ser det, kan hun finde på at skubbe til den med foden, og selv om jeg viser hende, hvordan hun skal klappe den forsigtigt, er hun meget hårdhændet.
Hvad gør jeg ved det?

Kære forælder

Det er nærliggende at tro, at din datter er jaloux. Der er dog også stor sandsynlighed for, at din datter prøver grænser af. Børn i 4 års-alderen er nemlig i fuld gang med at lære livet at kende og i den henseende udforske grænser. De kan have behov for at drage sine egne erfaringer, fremfor at blive fortalt, hvad de skal, må og kan. Hun kan altså være interesseret i selv at undersøge, hvad der sker, hvis hun skubber lidt til hvalpen med foden eller klapper den hårdhændet.
Det er ikke nødvendigvis fordi hun er jaloux.

Børn skal lære, hvordan de interagerer med andre – mennesker såvel som dyr. Og det tager tid at lære. Her er en række strategier fra psykologien, som du kan gøre brug af:

  1. Fortsæt med at vise hende, hvordan hun tilgår hundehvalpen. Som forældre er vi rollemodeller for ny adfærd – børn gør som sine forældre.
  2. Tal med hende om hendes egne grænser – synes hun selv, at det er rart at blive skubbet?
  3. Vær konkret i dine anvisninger: ”Du må ikke slå, sparke eller skubbe – hverken til dine venner eller til hunden”.
  4. Ros hende, når hun har god interaktion med hvalpen. Adfærdspsykologer mener, at det er en af de væsentligste årsager til, at vi lærer noget nyt. Fx: ”Hvor er du altså god til at kæle roligt med hundehvalpen”.
  5. Studier har faktisk vist, at vores forventninger til børn påvirker deres adfærd: Hvis vi fx betegner vores børn som ’hårdhændede’, vil de være mere tilbøjelige til at være hårdhændende – og omvendt, hvis vi betegner dem som rolige, vil de være mere rolige. Det skyldes blandt andet vores sprogbrug og forstærkning af deres adfærd. Ros (positiv forstærkning af en adfærd) er fx medvirkende til at opbygge et positivt selvbillede – at hun er sød ved hundehvalpen – fremfor et negativt selvbillede, såsom at hun ikke er sød ved hunden. Forvent det bedste og få det bedste.

Kh og glædelig jul fra Annemette