Er du træt og udkørt?

Træthed, hovedpine, svimmelhed, hjertebanken og åndenød kan alle være tegn på, at du mangler jern. Faktisk ses herhjemme jernmangel hos helt op til en tredjedel af kvinder i alderen 20-40 år.

Af Bonnie Jensen

Jern er nødvendigt for at producere hæmoglobin, som transporterer ilten rundt i kroppen. Kroppen taber hele tiden jern. Hvis vi spiser en velafbalanceret og variabel kost, burde vores indtag af jern kunne opveje det jern, vi taber hver dag, men kvinder, der menstruerer, er gravide eller ammer, og folk, der lever vegansk eller er meget fysisk aktive, kan ofte have god gavn af et ekstra jerntilskud.

En indikation på for lavt jernniveau kan vise sig som træthed, svimmelhed, nedsat fysisk ydeevne, hjertebanken, hovedpine og susen for ørerne, sløvhed, hårtab og skrøbelige negle. Hvis du har nogle af disse symptomer og er i tvivl, om du har blodmangel, som beskrevet ovenfor, bør du kontakte din læge for at få taget blodprøver, der kan vise, om du har jernmangelanæmi.

Vi har testet

Vi har talt med to kvinder, der begge har jernmangel, og har bedt dem kigge nærmere på kosttilskuddet Strath Iron, som er en ny variant i Strath familien.

Kosttilskuddet Strath har været kendt i Danmark igennem mere end 40 år, og indeholder 61 forskellige næringsstoffer i en naturlig og let-optagelig form. Strath Iron er en kombination af fermenteret urtegær, naturligt fermenteret jern fra koji svampen og vitamin C fra cerolakirsebær, som bidrager til optagelsen af jern, og indeholder kun naturlige ingredienser.

Her kan du læse, hvad de synes om Strath Iron.

Menstruerer i op til 35 dage ad gangen

– Jeg var virkeligt spændt på at prøve de nye tabletter, fordi jeg er træt og udmattet altid, fortæller Katja Friis.

– Jeg har menstruationer, der varer op til 35 dage og efterlader mig med jernmangel og udmattelse. Udover det, har jeg to børn, der begge har særlige behov, så derfor føler jeg ofte, at jeg bare kører på dampene. Jeg har aldrig følelsen af at være frisk og udhvilet med energi, så jeg håber nu på at få lidt ekstra overskud til mine børn og hverdagen, som jeg lige nu føler, at jeg kæmper mig igennem pga. stress og træthed.

– Tabletterne er nemme at synke, og har ikke en grim eftersmag af vitamin, som nogle produkter ellers har. Jeg har taget en tablet hver dag med et glas vand eller juice, og nu glæder jeg mig til at mærke effekten, slutter Katja.

Regelmæssig bloddonor

– Jeg er regelmæssig bloddonor, og den vej igennem fandt jeg ud af, at min blodprocent ligger til den lave side. Jeg har derfor altid indtaget jern i min hverdag, fortæller Henriette Christiansen.

– Efter to graviditeter, hvor jeg ved den ene fødsel mistede en del blod, ved jeg, hvor stor en indflydelse jern har på bl.a. træthed og på at få blodprocenten til at ligge mere stabilt. Med to små børn og kronisk træthed, så bidrager Strath Iron til at mindske min træthed og udmattelse, og en bonus ved lige præcis disse tabletter er, at de indeholder vitamin c, som øger optagelsen af jern, slutter Henriette.

Kilder: Apoteket.dk og Sundhed.dk