En hyggelig julemåned

Der er ikke mange måneder i årets løb, der byder på så mange hyggelige stunder som december. Juletraditioner, som flittigt holdes i hævd og gives videre til den næste generation.

  1. december

Den første låge i julekalenderen åbnes, og til de heldige har nissen lagt en gave i julesokken. Den kristne jul er fejringen af Jesu fødsel, som fandt sted d. 25. december, men som vi i Danmark fejrer allerede d. 24. december, fordi dagen efter den gamle nordiske tidsregning begynder ved solnedgang.

Advent

De fire søndage før jul indbyder til ekstra hygge, for her tændes adventskransen. Hvis juleaften falder på en søndag, tæller den som fjerde søndag i advent. Ifølge traditionen som opstod i Tyskland omkring første verdenskrig, tændes ét lys første søndag i advent, næste søndag tændes både det første lys og et nyt, og så fremdeles. Oprindeligt var adventskransen bundet af gran, men ses i dag i mange variationer.

Luciadag

Den 13. december er Luciadag. Her fejrer og ærer vi den italienske helgeninde Santa Lucia, som bar lys på hovedet for at kunne hjælpe med at dele mad ud til de fattige med begge hænder. Børn går i luciaoptog og synger den traditionelle ” Santa Lucia”- sang i skoler og børnehaver. Luciabruden går forrest, og bærer en krans med fire lys på sit hoved. Hun følges af ”terner” som også bærer et lys i hænderne.

Vintersolhverv

Vintersolhverv markerer årets korteste dag og falder i dagene lige før jul, enten den 21. eller 22. december. Det er her, vi begynder at drømme om lysere tider og jubler over, at dagene langsomt bliver længere igen.

Lillejuleaften

Den 23. december er det lillejuleaften og ofte en travl dag. De sidste gaver skal i hus og pakkes ind, og risengrøden skal koges for at være klar til at blive til Ris a la mande. Mange familier pynter også deres juletræ denne aften.

Husk at man altid skal byde eventuelle besøgende på noget denne dag og aften, for ellers siger folkeovertroen, at gæsterne bærer julen ud.

Juleaften

Mange går i kirke juleaftensdag. Om aftenen spises julemiddagen, og ifølge Danmarks Statistik vinder anden over flæskestegen. Gåsesteg er også noget danskerne har fået øjnene op for, så det er også en populær spise juleaften. Når juletræet tændes, danses rundt om træet, imens alle ihærdigt synger med på de velkendte julesalmer. Herefter er det børnenes fest, for så er det gavetid.

Dagene derpå

Den 25. og 26. december er helligdage. Her samles man igen til de traditionelle julefrokoster, hvor det ikke er kalorierne der er sparet på. Ofte er det store kolde bord på menuen, og der hygges og spilles spil. Det er dage, hvor børnene for alvor får kigget på de nye legesager, der lå under juletræet.